Το ποδόσφαιρο υπέστη το «δόγμα του σοκ»
13.03.24 | 16:52
Η αλήθεια είναι ότι όταν ψηφίστηκε o νέος αθλητικός νόμος, που ήταν, για να μην ξεχνιόμαστε, συνέπεια της δολοφονικής επίθεσης στον αστυνομικό Γ. Λυγγερίδη και προϋπόθεση για να ανοίξουν ξανα οι κερκίδες των γηπέδων της Super League, έπειτα από τη δίμηνη τιμωρία της κυβέρνησης στις ομάδες της κατηγορίας, ουδείς πίστευε στην εφαρμογή του.
Η πρόβλεψη επιβολής ποινής διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, αν υπάρξει ρίψη καπνογόνου, κροτίδας ή άλλου αντικειμένου πρόσφορου να προκαλέσει σωματική βλάβη σε πρόσωπο που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο και αν υπάρξει είσοδος φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο που οδηγήσει σε προσωρινή διακοπή του αγώνα, βρήκε το όλον ποδόσφαιρο σε πρόδηλη αμηχανία και αδυναμία αντίδρασης.
Τι να αντιπαραθέσει το ποδόσφαιρο; Ότι στους κανονισμούς του η ρίψη των ανάλογων αντικειμένων τιμωρείται με πρόστιμο;
Ότι για να φτάσει o «ποδοσφαιρικός νομοθέτης» (sic) σε τιμωρία έδρας για ρίψη αντικειμένου στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να διακοπεί οριστικά ο αγώνας ή να υπάρξει τραυματισμός που να πιστοποιηθεί από γιατρό;
Ή ότι η είσοδος φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο, οι αντεγκλήσεις με την αστυνομία και η εξ’ αυτής (της εισόδου) προσωρινή διακοπή αγώνα για σχεδόν μία ώρα τιμωρείται μόνο με πρόστιμο, όπως συνέβη στον αγώνα Βόλος – Ολυμπιακός στην τρέχουσα σεζόν;
Eπειδή οι φορείς του ποδοσφαίρου, εγκλωβισμένοι στη συντεχνιακή λογική της αποφυγής της τιμωρίας των ομάδων τους, δεν είχαν επί της ουσίας τίποτα να αντιπαραθέσουν, αρκέστηκαν στο να ψελλίζουν περί «αυτοδιοίκητου» FIFA και UEFA.
Αυτό, όμως, που έχει σημασία δεν είναι οι προβλέψεις του νόμου, αλλά η εφαρμογή του στο ακέραιο στο πρώτο κιόλας διάστημα της ισχύς του με αποτέλεσμα το ποδόσφαιρο ανέτοιμο και απροετοίμαστο να υποστεί το «δόγμα του σοκ»!
Με την έναρξη της εφαρμογής του νόμου υπήρξαν δύο περιπτώσεις τιμωριών: Της ποινής στον ΠΑΟΚ για τις ρίψεις αντικειμένων στον αγώνα με τον Ολυμπιακό και της ποινής στη Λαμία για τη μη σύννομη λειτουργία των καμερών – έτερη πρόβλεψη του νέου νόμου που αποτελεί προαπαιτούμενο διεξαγωγής αγώνων παρουσία θεατών.
Η ΔΕΑΒ που έγινε το «εργαλείο» επιβολής ποινών, αναμορφώθηκε και ανασχηματίστηκε, ενήργησε τηρώντας απαρέγκλιτα τα χρονικά όρια που προβλέπονται, και «αυτοματοποιημένα» ως προς το εύρος των ποινών και αιτιολογημένα ως προς τους λόγους για την επιβολής τους.
Η δε εμπλοκή της αστυνομίας της Λαμίας στην περίπτωση των καμερών έδειξε, ότι -τουλάχιστον προς το παρόν- όλα τα όργανα του κράτους είναι εναρμονισμένα και συντονισμένα στην εφαρμογή του νόμου.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Στον αγώνα Oλυμπιακός – Παναθηναϊκός, παρά τις ιδιαιτερότητες του και παρά την βαριά ήττα των γηπεδούχων, δεν υπήρξε ρίψη αντικειμένου στον αγωνιστικό χώρο -σε αντίθεση με τον αγώνα της κανονικής περιόδου και όσα συνέβησαν- αλλά και από τα τηλεοπτικά πλάνα φάνηκε ότι παρά τον εορτασμό των 99 ετών δεν άναψαν καπνογόνα στις κερκίδες!
Ποιο είναι το ζητούμενο; H συνέχιση της απρόσκοπτης εφαρμογής του νόμου χωρίς εκπτώσεις.
Αυτό αποτελεί το -νέο- μεγάλο διακύβευμα.