ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Φωτογραφία: Intime

Διαιτησία

Το θέμα με τον χρόνο των καθυστερήσεων προβληματίζει τους διαιτητές

08.03.24 | 11:42

Γράφει: Avatar photo

Δύο είναι νέα …φρούτα που ευδοκιμούν το τελευταίο διάστημα στο πρωτάθλημα της Super League. Οι διακοπές στη λειτουργία του VAR κατά τη διάρκεια των αγώνων και ο χρόνος των καθυστερήσεων στο τέλος των παιχνιδιών. Όσον αφορά στο πρώτο ψάχνονται όλοι να βρουν την αιτία. Οι ρέφερι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Απλά προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν όταν πέφτει «μαύρο» στις οθόνες του VOR (δωμάτιο λειτουργίας VAR) για δευτερόλεπτα ή για λεπτά. Για το δεύτερο όμως είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι.

Ο Παναθηναϊκός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του στα τελευταία ματς για τον χρόνο των καθυστερήσεων που κρατούν οι διαιτητές στο δεύτερο ημίχρονο των αγώνων του. Όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ και άλλες ομάδες αντιδρούν την ώρα των αγώνων, θεωρώντας ότι οι ρέφερι βιάζονται πολλές φορές να ολοκληρώσουν το παιχνίδι ενώ έχουν γίνει πολλές διακοπές στο δεύτερο ημίχρονο. Αυτές δεν σχετίζονται με τις αλλαγές και τη χρήση του VAR. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ο κανονισμός είναι σαφής για τον προβλεπόμενο χρόνο που πρέπει να προστεθεί στο 90λεπτο της κανονικής διάρκειας του αγώνα. Ο χρόνος που πρέπει να κρατηθεί επιπλέον για κάθε αλλαγή είναι μισό λεπτό. Αν γίνει ταυτόχρονα διπλή ανεβαίνει στα 45 δευτερόλεπτα. Η είσοδος του γιατρού στον αγωνιστικό χώρο είναι επίσης μισό λεπτό. Ο χρόνος για τη χρήση του VAR ισοδυναμεί με τη διάρκεια της. Σε αυτό το κομμάτι δεν ισχύει κάτι συγκεκριμένο. Ο διαιτητής του αγώνα πρέπει να υπολογίσει το διάστημα που χρειάστηκε o διαιτητής VAR για να αναλύσει τη φάση. Και το on field review αν ακολουθήσει. Συνήθως όλα τα παραπάνω έχουν γίνει στο δεύτερο ημίχρονο κάθε παιχνιδιού. Υπάρχουν όμως θέματα που προκύπτουν στους αγώνες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες και ουσιαστικά τίθενται στην κρίση του διαιτητή αν θα τα συνυπολογίσει. Ορισμένοι το κάνουν, άλλοι όχι.

Τα γνωστά «φρούτα»

Τον τελευταίο καιρό έχουμε μπει στην εποχή της κράμπας. Δεν μπαίνει ο γιατρός, γιατί δεν είναι κάτι σοβαρό. Ο συμπαίκτης βοηθάει τον ποδοσφαιριστή που ξαπλώνει στον αγωνιστικό χώρο, για να ξεπεράσει το πρόβλημα. Οι διακοπές για τις δεύτερες μπάλες, που εμφανίζονται ξαφνικά εντός του γηπέδου, γίνονται σε όλα τα κρίσιμα ματς. Οι εντάσεις μεταξύ των παικτών είναι άλλη κατηγορία. Οι αντίστοιχες μεταξύ των πάγκων διαρκούν περισσότερο. Οι διαιτητές όμως δεν υπολογίζουν πάντα με ακρίβεια αυτού του είδους τις διακοπές. Δεν τις προσθέτουν στις φυσιολογικές καθυστερήσεις που έχουν γίνει.

Πρόβλημα με τους τερματοφύλακες

Οι τερματοφύλακες καθυστερούν επίτηδες να δώσουν συνέχεια στο παιχνίδι κάθε φορά που μπλοκάρουν την μπάλα και το σκορ ευνοεί την ομάδα τους. Πέφτουν στο χορτάρι, αργούν να σηκωθούν και για να φύγει η μπάλα από τα χέρια ή τα πόδια τους χρειάζεται να περάσουν δύο λεπτά. Αρχίζουν να το κάνουν από το 70ο λεπτό και οι περισσότεροι διαιτητές δεν τους δείχνουν την κίτρινη κάρτα. Τους τιμωρούν στο 85 ή αργότερα όταν το παιχνίδι έχει ήδη μπει στις καθυστερήσεις. Αυτά δεν αποτελούν δικές μας διαπιστώσεις. Οι διαιτητές τα ξέρουν, τα βλέπουν αλλά κάποιοι έχουν κάνει λάστιχο τον κανονισμό. Όταν επαναλαμβάνεται σε βάρος της ίδιας ομάδας, σε συνεχόμενα παιχνίδια της, προφανώς και δεν συμβαίνει τυχαία. Το ανέφερε ο Ζέκα στη συζήτηση που είχε με τον Χρήστο Βεργέτη μετά τον αγώνα ΟΦΗ-Παναθηναϊκός (2-2). Δεν είχε φυσικά άδικο.
Ο λόγος που κάνουν τα στραβά μάτια

Οι διαιτητές δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά από άλλο πλανήτη. Παρακολουθούν, δίνοντας έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια, τα παιχνίδια των συναδέλφων τους. Βλέπουν και αντιλαμβάνονται πράγματα που το απλό μάτι δεν μπορεί να τα εντοπίσει. Κάποιοι δίνουν παραπάνω χρόνο καθυστερήσεων στις ομάδες. Ορισμένοι αντιθέτως κάνουν τα στραβά μάτια. Γιατί; Θέλουν να πετάξουν το παιχνίδι από πάνω τους όταν πιστεύουν ότι μέχρι το 90λεπτο έχουν κάνει καλή εμφάνιση. Οι καθυστερήσεις τους αγχώνουν. Φοβούνται ότι τότε θα γίνει το λάθος που θα τους χαλάσει την εικόνα. Μία σέντρα μέσα στην περιοχή και έμπλεξαν. Κάποιος θα πέσει, θα κάνει χέρι ή μπορεί όντως να ανατρέψει αντίπαλο του. Είναι λάθος αυτή η νοοτροπία, ιδιαίτερα στους λιγότερο έμπειρους διαιτητές, που θέλουν να δείξουν ότι κατάφεραν να ολοκληρώσουν το παιχνίδι χωρίς να έχουν δημιουργήσει πρόβλημα με τις αποφάσεις τους. Οι πιο έμπειροι μπορούν να διαχειριστούν πιο εύκολα την κατάσταση. Οι νέοι δυσκολεύονται, οι παλιοί είναι κομπιούτερ. Έχουν περάσει διά πυρός και σιδήρου. Την έχουν πατήσει στο παρελθόν και είναι περισσότερο προσεκτικοί.

Δεν συμφωνούν

Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί διαιτητές στον σχετικό πίνακα της Super League που δεν συμφωνούν με τον τρόπο που οι συνάδελφοι τους υπολογίζουν τον χρόνο των καθυστερήσεων χωρίς να προσθέτουν τις μη φυσιολογικές διακοπές του αγώνα. Τους βλέπουν ότι έχουν πρεμούρα να σφυρίξουν τη λήξη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μία κοινή γραμμή. Κάθε διαιτητής κρίνει από μόνος του. Το άλλο νέο «φρούτο» είναι καλλιέργεια της ΚΕΔ. Έχει βάλει φέτος στο κόλπο τους διαιτητές VAR. Υπολογίζουν και αυτοί τον χρόνο των καθυστερήσεων εκτός από τον τέταρτο διαιτητή που ήταν κυρίως αρμόδιος για το θέμα κατά τη διάρκεια των αγώνων. Γίνονται δηλαδή προσθέσεις ή αφαιρέσεις στον χρόνο μετά από συνεννόηση δύο ρέφερι. Βγαίνει το πόρισμα και ενημερώνεται ο διαιτητής, ο οποίος έχει κάνει ήδη τους δικούς του υπολογισμούς και παίρνει την τελική απόφαση πριν σηκώσει την πινακίδα ο τέταρτος. Ο έμπειρος δεν θα αφήσει τους άλλους να τον καπελώσουν. Θα τους ακούσει και θα αποφασίσει μόνος του. Ο νέος, που πολλές φορές έχει έπαρση, ιδιαίτερα όταν σφυρίζει παιχνίδι μεγάλης ομάδας, μπορεί να επηρεαστεί. Θέλει να αποχωρήσει από το γήπεδο, έχοντας δώσει διαιτητικό ρεσιτάλ στα 90 λεπτά. Το θέμα του χρόνου των καθυστερήσεων διχάσει τους διαιτητές και αποτελεί μεγάλο αγκάθι εν όψει της έναρξης των play offs και play outs. Η ΚΕΔ οφείλει να στείλει σχετικές οδηγίες για το θέμα. Να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο οι ρέφερι. Όχι με διαφορετικό. Ανάλογα με το σκορ στον αγώνα και με τις ομάδες που αγωνίζονται.