Καμπανιακός, Διαγόρας Ρόδου, Στάθης Προβατίδης, Ανέστης Τσιτενίδης Φωτογραφίες: Kampaniakos Fc, Diagoras FC

Superleague 2

Tσιτενίδης-Προβατίδης, πίσω από τα νεανικά πρότζεκτ Καμπανιακού και Διαγόρα που…θριάμβευσαν

26.05.24 | 15:14

Ψάχνοντας τους πιο πετυχημένους τεχνικούς διευθυντές στα δυο γκρουπ της φετινής Super League 2, πιθανότατα θα κάναμε «στάση» σε αυτούς που συνέβαλαν καταλυτικά με τις επιλογές τους στο να σωθούν οι ομάδες τους με πολύ μικρά μπάτζετ, νεανικά ρόστερ και περίπου… μαγικά ραβδιά.

Αν υπήρχε άτυπο… αγαλματάκι με βάση τις συνθήκες και την πορεία των ομάδων τους, θα ήταν πολύ σοβαροί διεκδικητές, αν και στις βραβεύσεις της Λίγκας δεν έχει καθιερωθεί τέτοια κατηγορία ως τώρα.

Αυτοί είναι ο Ανέστης Τσιτενίδης για τον Καμπανιακό στο Βορρά και ο Στάθης Προβατίδης για τον Διαγόρα Ρόδου στο Νότο.

Τριετία διακρίσεων, ούτε… 400.000 ευρώ το μπάτζετ του Καμπανιακού!

Στο Βορρά, ο Ανέστης Τσιτενίδης έχει την ευθύνη των επιλογών την τελευταία διετία για την ομάδα της Χαλάστρας. Άνοδος πέρυσι στα μπαράζ της Γ΄ Εθνικής, μαζί με νταμπλ (τίτλος στον 1ο όμιλο, συν κατάκτηση Κυπέλλου ΕΠΣΜ).

Πορεία σωτηρίας φέτος στη δεύτερη κατηγορία, με το μικρότερο μπάτζετ συνολικά στα δυο γκρουπ! Κάτι λιγότερο από 400.000 ευρώ ήταν φέτος ο προϋπολογισμός των «ερυθρόλευκων» από το Δήμο Δέλτα, ενώ το δεύτερο είναι αρκετά μακριά, περί τις 750.000!

Αν συνυπολογιστεί ότι ο Τσιτενίδης είχε και αγωνιστική άνοδο πριν μια τριετία με τον Αγροτικό Αστέρα (προπονητής ο Κώστας Γαλτσίδης), η οποία ήρθε στο γήπεδο αλλά αφαιρέθηκε δικαστικά στην πορεία για το θέμα του μητρώου, μετά την καταγγελία του Πανδραμαϊκού (επωφελήθηκε με έκτακτο προβιβασμό ο Ηρακλής Λάρισας από την «καραμπόλα») τότε μιλάμε για τριετία επιτυχιών.

Ο Ανέστης Τσιτενίδης νωρίτερα ήταν προπονητής στον Αγροτικό Αστέρα στη Γ΄ Εθνική, ενώ ήταν ο πιο πετυχημένος τεχνικός στην ιστορία του ΠΑΟ Κουφαλίων, τον οποίο ανέβασε δυο φορές στη Γ΄ Εθνική (κατέκτησε και Κύπελλο ΕΠΣΜ).

Οι επιλογές του αποδείχτηκαν στοχευμένες, σε χαμηλό κόστος, αξιοποιώντας τη «δεξαμενή» της Θεσσαλονίκης, με παλιούς γνώριμούς του παίκτες, παραμένοντα «κορμό» από τη Γ΄ Εθνική, αλλά και αρκετούς παίκτες που είχαν παίξει μαζί σε άλλες ομάδες.

Και όλα αυτά ενώ έπεσαν ομάδες που δαπάνησαν αρκετά χρήματα παραπάνω, όπως Αιολικός, Κοζάνη και Αναγέννηση Καρδίτσας, από μεγαλύτερες πληθυσμιακά κοινωνίες, έχοντας ως βάση το νοικοκυριό, την αποφυγή «ανοιγμάτων», την επένδυση σε εγκαταστάσεις και ακαδημίες (αυτό ήταν κυρίως μέλημα του προέδρου Θωμά Μουρμούρα) και την τήρηση των συμφωνιών.

Για τον Καμπανιακό έπαιξαν πρώτη φορά σε επίπεδο δεύτερης κατηγορίας ο έμπειρος Σαρβανίδης και οι Κασαπίδης (τερματοφύλακας), Φροσύνης (πολύ ενεργό ρόλο, ως μπακ και εξτρέμ, έχοντας και κρίσιμο γκολ στην Καρδίτσα), Παπακωνσταντίνου,Πολύζος, Καλπακίδης, ενώ πιο ενεργό ρόλο είχαν σε σχέση με άλλες χρονιές και νεαροί, όπως ο Λαγωνίδης, που… έβγαλε μάτια στο κέντρο άμυνας.

Θεμέλια παραμονής από νωρίς οι Ροδίτες

Από την άλλη πλευρά, ο Διαγόρας είχε το δεύτερο πιο μικρό μπάτζετ στο νότο, μετά την Παναχαϊκή, αλλά οι Πατρινοί σώθηκαν στο φινάλε, κυρίως λόγω του προπονητή Γιάννη Τάτση και χωρίς «μοντέλο» τεχνικού διευθυντή, αφού ήρθε και έφυγε το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο με Νοέμβριο) ο Γιάννης Γεωργαράς, σύντομο ήταν το πέρασμα του γενικού διευθυντή Κωνσταντίνου Δούγκα, ενώ στο φινάλε δεν υπήρχε κάποιος σε αυτό το ρόλο στους Πατρινούς.

Στους Ροδίτες αντίστοιχα, με νεανικό ρόστερ, ήρθε έγκαιρα η σωτηρία, με σταθερές βάσεις από τον πρώτο γύρο, κάτι που πιστώνεται εν πολλοίς στον επίσης τεχνικό διευθυντή, Στάθη Προβατίδη.

Παλαίμαχος αμυντικός των «κυανέρυθρων» αλλά και άλλων ομάδων (Ιωνικός, Αχαρναϊκός, Θρασύβουλος, Εθνικός Αστέρας, Καλλονή, Προοδευτική), ο Προβατίδης βρίσκεται μια διετία σε αυτό το ρόλο στον Διαγόρα, ο οποίος είχε φέτος κάποιους έμπειρους, όπως οι Μανιάς, Μανωλάκης, Δημόπουλος, Παπατόλιος και Δημητρίου, αλλά κυρίως… νέο αίμα.

Με τους Ροδίτες πρωτοεμφανίστηκαν οι Μουντές, Δερμιτζάκης, Μουστάκας, Κλωνάρης και Βολάκης, ενώ λίγο πιο ενεργό ρόλο είχαν οι επίσης νεαροί Ταχματζίδης και Λεσάι.