«Ultras»: Οι οργανωμένοι «στρατοί» που τρομοκρατούν την Ευρώπη – Στη… δίνη και η Ελλάδα
Ο κόσμος του ποδοσφαίρου απειλείται ολοένα και περισσότερο από τις συμμορίες των ριζοσπαστικών φιλάθλων, πιο γνωστών ως «Ultras».
Οι συμπλοκές μεταξύ τους, αλλά και εναντίον των Αρχών, τρομάζουν, έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα και ήδη οι κυβερνήσεις των χωρών βλέπουν το φαινόμενο να εξαπλώνεται ραγδαία και παίρνουν μέτρα.
Ποιοι είναι οι Ultras
Απειλές θανάτου, ρίψη αντικειμένων, ξυλοδαρμοί, προσβολές. Τα πάντα επιτρέπονται, αρκεί να τρομοκρατείται ο αντίπαλος. Αυτοί είναι οι «Ultras», οι πιο… ακραίοι οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων, που υφίστανται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ίσως και λίγο μετά την εμφάνιση του αθλήματος.
Με το πρόσχημα της «απέραντης αγάπης» προς την ομάδα τους, προκαλούν πανικό. «Ο τρόπος που βιώνουν το ποδόσφαιρο ως “βασιλιά των αθλημάτων” προκαλεί όλο και περισσότερα επεισόδια βίας, με αποτέλεσμα κάθε εβδομάδα να ξεσπούν σκάνδαλα» γράφει η Marca στο ρεπορτάζ για τους οργανωμένους «στρατούς».
«Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, που παλαιότερα ήταν τόπος όπου οικογένειες συνυπήρχαν με φιλάθλους άλλων ομάδων, τώρα έχουν μετατραπεί σε σημεία όπου επιβάλλεται η δική τους “νομοθεσία”» προσθέτει η έγκυρη ισπανική εφημερίδα.
Πρόσφατα παραδείγματα δείχνουν ότι το ποδόσφαιρο χάνει τη θέση του στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Βάσει των ενημερώσεων της αστυνομίας «υπάρχουν ακόμα πολύ ριζοσπαστικές χώρες στην Ευρώπη, με στρατιωτικές δυνάμεις που είναι τρομακτικό να αντιμετωπίσεις.»
Η πανδημία… του ποδοσφαίρου
Αν νομίζει κάποιος ότι από το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο μπορούν να εξαιρεθούν τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κάνει μεγάλο λάθος. Δεν έχουν περάσει παρά μόνο μερικές ημέρες από το επεισόδιο με τους «Ultras» της Ατλέτικο Μαδρίτης, οι οποίοι πέταξαν αντικείμενα στον γκολκίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης, Τιμπό Κουρτουά, γεγονός που οδήγησε στην προσωρινή διακοπή του αγώνα και την τιμωρία των «ροχιμπλάνκος» να δώσουν τρεις αγώνες χωρίς την παρουσία των οπαδών του σε ένα συγκεκριμένο τμήμα των κερκίδων του «Μετροπολιτάνο».
Περιστστικά τέτοιου είδους συμβαίνουν εδώ και πολλά χρόνια και το κακό είναι ότι συνεχίζονται και εξαπλώνονται. Μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε οι οργανωμένοι οπαδοί της Γάνδης τα έκαναν «γης Μαδιάμ» στο «Στάμφορντ Μπριτζ» στο παιχνίδι του Conference League με την Τσέλσι, ενώ οπαδοί της Αθλέτικ Μπιλμπάο πέταξαν σημαίες στους οπαδούς της Αλκμααρ, με τον Ερέρα να δηλώνει μετά το ματς ότι «νιώθω ντροπή, τεράστια θλίψη.»
Η άλλη όψη του νομίσματος αφορά την επίθεση των Ultras της Αντερλεχτ μέσα στο «Σαν Σεμπαστιάν» προς τους οπαδούς της γηπεδούχου, Ρεάλ Σοσιεδάδ.
Οι φίλαθλοι των Βάσκων δέχθηκαν γυαλιά και διάφορα αντικείμενα από τις συμμορίες των οπαδών της Άντερλεχτ, γεγονός που οδήγησε σε πέντε συλλήψεις.
Ένα πρόβλημα που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη
Η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί είναι εξαιρετικά ανησυχητική σε πολλές χώρες. Στην Ισπανία, αν και τα πρόσφατα επεισόδια έδειξαν την επικινδυνότητα των ριζοσπαστικών ομάδων, η κατάσταση σε άλλες περιοχές της Ευρώπης είναι ακόμα πιο κρίσιμη.
«Υπάρχουν ομάδες οπαδών που κυριολεκτικά έχουν υποτάξει τους συλλόγους τους, χωρίς κανείς να μπορεί να αντιδράσει» αναφέρει η Marca και φέρνει ως παράδειγμα τη Γαλλία:
«Οι Ultras της Μαρσέιγ κατέχουν εξαιρετική δύναμη. Η παρουσία τους προκαλεί φόβο σε κάθε εκτός έδρας αγώνα του συλλόγου, με πολλά σκάνδαλα να φέρουν τη σφραγίδα τους. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα της επιρροής τους ήταν η “απομάκρυνση” του προπονητή Μαρθελίνο από τον πάγκο της Μαρσέιγ το 2023, όταν εισέβαλαν στα γραφεία του συλλόγου και εμπόδισαν την αναχώρηση του προπονητικού τιμ.
Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές «στη Μαρσέιγ και την Παρί Σεν Ζερμέν, πρόκειται για οργανωμένες συμμορίες με ποινικό μητρώο που, εκτός από εγκλήματα, πηγαίνουν και στα γήπεδα.»
Στη Γερμανία και την Αγγλία, οι «Ultras» επικεντρώνονται περισσότερο στην ενίσχυση της ομάδας τους παρά στη δημιουργία επεισοδίων, παρά τα περιστατικά όπως αυτό της Άιντραχτ Φρανκφούρτης απέναντι στη Νάπολι.
Το πρόβλημα οξύνεται ιδιαίτερα όταν εμπλέκεται το αλκοόλ. Όπως εξηγεί μια αστυνομική πηγή, «συνήθως υπάρχει μια προετοιμασία πριν τον αγώνα για να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε.
Το πρόβλημα είναι όταν έρχονται από την Ευρώπη, αρχίζουν να μεθούν και προκαλούν φασαρίες. Το πρόβλημα με τους Άγγλους δεν είναι τόσο έντονο, αλλά επιδεινώνεται όταν είναι πολλοί και υπό την επήρεια αλκοόλ».
Στην Ιταλία, το Μιλάνο αποτελεί το επίκεντρο των πρόσφατων συλλήψεων «Ultras» των Μίλαν και Ίντερ.
Η σχέση ορισμένων από αυτούς με τη μαφία και την «Omerta» (νόμος της σιωπής) τους καθιστά ύποπτους για «εγκλήματα εγκληματικής συνωμοσίας, επιβαρυμένα από τη μέθοδο της μαφίας, όπως εκβιασμούς, τραυματισμούς και άλλα σοβαρά αδικήματα».
Εσχάτως βγήκε επίσης στην επιφάνεια η υπόθεση του Αντρέα Μπερέτα, ηγέτη των «Ultras» της Ίντερ, ο οποίος μαχαίρωσε θανάσιμα τον Αντόνιο Μπελόκκο.
Όταν η τρομοκρατία κυριαρχεί στον αθλητισμό
Όταν η τρομοκρατία κυριαρχεί στον αθλητισμό, η βία και η εγκληματική δράση από φανατικούς οπαδούς εξαπλώνεται πέρα από τα γήπεδα.
Επί παραδείγματι, στην Ελλάδα, όπου ο αθλητισμός θεωρείται ζωτικής σημασίας, οι βίαιες ενέργειες από ακραίους οπαδούς έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο κερκίδων για να προστατευτεί η ασφάλεια των θεατών, με πιο τραγικά παραδείγματα δολοφονιών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε πριν από μικρό χρονικό διάστημα ότι «επί χρόνια, εγκληματίες μεταμφιεσμένοι σε οπαδούς έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα, τραυματίζοντας και σκοτώνοντας ανθρώπους».

«Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και στην Τουρκία, όπου οι ριζοσπαστικές οπαδικές ομάδες επεκτείνονται και σε άλλα αθλήματα, προκαλώντας βία και φόνους.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι οπαδοί της Τραμπζονσπόρ που εισέβαλαν στο γήπεδο και επιτέθηκαν στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε μετά από μια ήττα της ομάδας τους. Οι πιο χαλαροί νόμοι σε αυτές τις περιοχές επιτρέπουν παρόμοιες συμπεριφορές, αυξάνοντας την ανησυχία» γράφει η Marca.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλές φορές αυτές οι ομάδες συνεργάζονται μεταξύ τους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτό που έγινε παραμονές του ευρωπαϊκού αγώνα της ΑΕΚ με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, όταν οργανωμένοι οπαδοί έκλεισαν ραντεβού για να «χτυπηθούν», με αποτέλεσμα τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.
Οι «Ultras» της Παρτιζάν, του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και της Λέγκια Βαρσοβίας είναι μερικές από τις ομάδες που προκαλούν σοβαρές ανησυχίες όποτε εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά.
Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει ένα ενιαίο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
Στην Ισπανία, μετά την ψήφιση του νόμου περί Αθλητισμού, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται πολύ πιο αποτελεσματικά, με την απομάκρυνση των βίαιων ομάδων από τα γήπεδα και την επιβολή αυστηρών προστίμων.