Ο Φίλκρουγκ στο 92' πανηγυρίζει το γκολ της ισοφάρισης της Γερμανίας με την Ελβετία Φωτογραφία: Intime

Bloggers

Βάλε κι εσύ ένα γκολ στο Euro, μπορείς

24.06.24 | 09:46

Ψάχνατε τους δεινούς σκόρερ σ’ αυτό το Euro;

Εμπαπέ, Κέιν, Λουκάκου και σία;

Πάρτε Φίλκρουγκ, Μουσιάλα, Μικαουτάτζε και Σράντς.

Πιάστο αυγό και κούρευτο.

Αυτοί που προηγούνται

Κάποτε, στα πρώτα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στη δεκαετία του ’60, ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδεικνυόταν έχοντας πετύχει μόνο δύο γκολ, συνήθως μάλιστα πάνω από ένας και μοιράζονταν το τρόπαιο.

Τώρα μετά από 10 μέρες αγώνων και λίγες αγωνιστικές πριν τα νοκ άουτ, τέσσερις παίκτες έχουν φτάσει τα δύο γκολ και από ένα γκολ έχουν πετύχει πενήντα παίκτες, ναι πενήντα!

Κι όμως τα φαβορί απουσιάζουν – εσείς να τα βλέπετε που πάτε και παίζετε στοιχήματα.

Πού είναι ο Κέϊν; Στο ένα γκολ με μία Εθνική που αποδοκιμάζεται από τους Άγγλους σχολιαστές και δεν ξέρουμε τι θα κάνει στην επόμενη φάση – αν κερδίσει τη Σλοβενία.

Πού είναι ο Εμπαπέ; Τραυματίστηκε, θα επανέλθει αλλά δεν έχει σκοράρει.

Πού είναι ο Λουκάκου; Ο πρώτος σκόρερ των 14 γκολ στα προκριματικά του EURO τραβάει ακόμα τα μαλλιά του μετά τα δύο πρώτα ματς με τις χαμένες ευκαιρίες του και τα γκολ του που ακυρώθηκαν – απολογισμός μηδέν γκολ σε δύο αγώνες.

Ήταν και παλιότερα μοιραίος αλλά τώρα πάει για ρεκόρ. Θα δείξει.

Και ποιοι προηγούνται με δύο γκολ ;

Οι δύο της Γερμανίας που συνεχίζει, ο Φίλκρουγκ και ο Μουσιάλα, ο Γεωργιανός Μικαουτάτζε που αγκομαχάει με την ομάδα του να προκριθεί με μαθηματικές ελπίδες και ο Σλοβάκος Σραντς, που μας ήλθε από το πουθενά να σκοράρει κόντρα σε Βέλγιο και Ουκρανία και να γίνει ο πρώτος Σλοβάκος στην ιστορία που πετυχαίνει πάνω από ένα γκολ σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

‘Εχετε βγάλει καμία άκρη; Όχι.

Γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι ευκαιριών και όχι ένα βουλωμένο γράμμα που διαβάζεις εσύ ο μάντης πριν αρχίσει καν η διοργάνωση.

Αυτοί που έπονται

Εντάξει, καλά ως εδώ. Τι μπορεί να συμβεί άραγε στο κλείσιμο των ομίλων και στα νοκ άουτ μέχρι και τον τελικό;

Αν κοιτάξει κανείς πίσω, ίσως βγάλει κάποια αχνά συμπεράσματα για το πώς έρχεται αυτό το «καταραμένο» τρόπαιο του πρώτου σκόρερ στη διοργάνωση.

Εντάξει, το ρεκόρ του Πλατινί το 1984 όταν η Γαλλία κατέκτησε και το τρόπαιο, με εννέα γκολ στο τουρνουά, είναι ακατάρριπτο.

Ήταν ο ηγέτης, ήταν ο δημιουργός, ο σκόρερ, έβαζε γκολ με απευθείας φάουλ, με πέναλτι, με μακρινά σουτ με κοντινά και η ομάδα του έπαιξε μέχρι τον τελικό.

Πήγε να του μοιάσει το 2016 ο συμπατριώτης του και νυν παίκτης της Γαλλίας Αντουάν Γκριεζμάν, όταν η διοργανώτρια Γαλλία πήρε πάλι το τρόπαιο και ο ίδιος στέφθηκε πρώτος σκόρερ με 6 γκολ – η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία – άρα πάλι έπαιξε πιο πολλούς αγώνες από άλλους και πέτυχε περισσότερα γκολ.

Όμως, τώρα το 2020, στην τελευταία διοργάνωση, ο Ρονάλντο με την Πορτογαλία και ο Τσέχος Πάτρικ Σικ –νυν σκόρερ με 1 γκολ στη Γερμανία για την Τσεχία – μοιράστηκαν το τρόπαιο με πέντε γκολ ο καθένας ενώ οι ομάδες τους αποκλείστηκαν.

Η Πορτογαλία στη φάση των «16» από το Βέλγιο και η Τσεχία στα προημιτελικά από τη Δανία.

Άρα πάλι το κριτήριο δεν είναι αποκλειστικά η πορεία της ομάδας σου αλλά ίσως η συγκυρία που σου δίνει εκτελεστική δεινότητα, ρέντα, προσωπική διάκριση – ο Σικ ας πούμε σε δύο διοργανώσεις έχει φτάσει τα 6 γκολ για την Τσεχία χωρίς να είναι ποτέ στα μεγάλα φαβορί των προβλέψεων.

Ποιος θα είναι ο… Κλόζε του εφετινού Euro;

Τι θα κάνει ο Ρονάλντο εφέτος; Θέλει ένα γκολ για να σπάσει το γνωστό ρεκόρ κι εκείνος φρόντισε να σπάσει αυτό των ασίστ – και μας ξεγέλασε όλους ότι είναι αλτρουιστής.

Τι θα κάνει ο Κέϊν αν η Αγγλία προκριθεί, όταν η Αγγλία δεν πείθει ούτε τους φιλάθλους της και, άντε να πάρει τα ηνία στο σκοράρισμα ο Μπέλιγχαμ.

Ο Λουκάκου θα ξυπνήσει στο ματς με την Ουκρανία και θα κάνει το χατ-τρικ παίρνοντας τη ρεβάνς; Εύκολα είναι αυτά;

Μήπως καραδοκεί ένα αουτσάϊντερ από τις ομάδες που έρχονται, για να βγει πρώτος σκόρερ;

Βλέπε Φίλκρουγκ επειδή η Γερμανία πάει για μακριά;

Βλέπε Εμπαπέ μόλις συνέλθει; -ναι, ο Εμπαπέ είναι πλέον αουτσάϊντερ, με μηδέν γκολ σε δύο αγώνες.

Αν έλεγες σε ένα ποδοσφαιρόφιλο, ότι στην ιστορία των Μουντιάλ δεν είναι ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο ο πρώτος σκόρερ με 15 γκολ αλλά ο μεσαίας αξίας Μίροσλαβ Κλόζε με 16 γκολ θα σε πίστευε;

Μάλλον όχι. Κι όμως συνέβη.

Ποιος θα είναι ο Κλόζε του εφετινού EURO;

Μην ποντάρετε, βάλτε μια μπύρα και απολαύστε.