Φωτογραφία: Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Βρούτσης: «Στο ποδόσφαιρο εκκολάπτεται η παραβατική συμπεριφορά και οι εγκληματικές οργανώσεις»

24.01.24 | 17:32

Άρχισε την Τετάρτη 24/1 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου που έχει τίτλο «Κύρωση της από 11.12.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που παρασκευάστηκε με αφορμή τη δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη έξω από το γήπεδο όπου διεξαγόταν ο αγώνας βόλεϊ Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.

Εντύπωση προκαλεί η κλήση της Ένωση Διαιτητών / ΟΔΠΕ προκειμένου να πάρει θέση επί του νομοσχεδίου σε συνδυασμό με την τακτική της ΕΠΟ, η οποία παρά την κείμενη νομοθεσία, αρνείται να την αναγνωρίσει και να την εγγράψει ως μέλος της, παρότι πέραν του νόμου το προβλέπει και το καταστατικό της (της ΕΠΟ), με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να είναι στα αστικά δικαστήρια. Μεταξύ άλλων, από φορείς, κλήθηκαν η ΕΠΟ, η Super League 1, o ΠΣΑΠΠ και ο αθλητικός εισαγγελέας.

Κατά την δευτερολογία του ο αρμόδιος για τον αθλητισμός αναπληρωτής υπουργός, Ι. Βρούτσης, μεταξύ άλλων, είπε ότι όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί είχαν καλό σκοπό και ότι όλοι εισέφεραν, ωστόσο υπάρχουν κενά στους νόμους.

Αναφερόμενος στο ποδόσφαιρο και στην απόφαση να κλείσουν τα γήπεδα είπε: «Στο ποδόσφαιρο εκκολάπτεται η παραβατική συμπεριφορά και οι εγκληματικές οργανώσεις. Δεν παίζουμε. Θέλουμε συμμάχους τις ΠΑΕ. Κανείς δεν μπορεί να διαπραγματευτεί την ασφάλεια των φιλάθλων.»

Κριτική ασκήθηκε από την αντιπολίτευση. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ κ. Μεϊκόπουλος είπε: «Τα τρία θανάσιμα περιστατικά συνέβησαν εκτός γηπέδου. Κάνετε ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ των επιχειρηματιών. Δεν σπάτε αυγά. Τιμωρήσατε ομάδες που δεν φταίνε. Η απόφαση για το κλείσιμο των γηπέδων ήταν ομολογία αποτυχίας.»

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ο εισηγητής κ. Νικολαϊδης είπε: «Οι τρεις δολοφονίες έγιναν εκτός γηπέδου και εκτός πλαισίου αγώνα. Τιμωρήσατε χωρίς εξαίρεση όλους τους φιλάθλους.»