Φωτογραφία: Intime

Bloggers

Ο Ντέλιας, ο Φώτης και ο Τζολάκης

09.06.24 | 16:36

Γράφει: Πάνος Βόγλης

Έχω την βεβαιότητα πως ο Γιάννης Κωνσταντέλιας πήρε τη σωστή απόφαση. Θα ήταν μέγα λάθος να φύγει τώρα, αυτό το καλοκαίρι από τον ΠΑΟΚ.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

1.Ακόμη δεν μοιάζει έτοιμος για το μεγάλο βήμα στο εξωτερικό. Είναι παικτάρα αλλά άγουρος. Θα την πατήσει όπως ο Τζόλης αν βιαστεί.

2.Ο ΠΑΟΚ το  θέλει και του το δείχνει. Κανόνας στη ζωή, να μη φεύγεις από εκεί που σε θέλουν, εκτός αν έρθει η πρόταση της ζωής σου. Δεν ήρθε τέτοια από την Ζάλτσμπουργκ.

3.Το πρωτάθλημα Αυστρίας ίσως είναι καλύτερο από το ελληνικό, ίσως όχι. Σίγουρα το βλέπουν περισσότεροι στο εξωτερικό, ειδικά οι Γερμανοί. Η πορεία του Χάαλαντ είναι δυνατό επιχείρημα, καθώς έφτανε μόλις ένας χρόνος στην Ζάλτσμπουργκ, για να κάνει το άλμα στη Ντόρτμουντ. Αλλά μιλάμε για τον Χάαλαντ. Δεν είμαι σίγουρος πως ο μάγος του ΠΑΟΚ θα ταίριαζε σε τέτοιο πρωτάθλημα.

4.Είναι θέμα χρόνου να εδραιωθεί ως ο ηγέτης του ΠΑΟΚ και της Εθνικής, ειδικά αν ο νέος Ομοσπονδιακός προπονητής δεν έχει κωλύματα ακατανόητα, όπως οι περισσότεροι για τα νέα παιδιά. Καλύτερα να φύγει για το εξωτερικό στα 23-24 πιο έμπειρος, έχοντας κουβαλήσει στις πλάτες του ομάδα και Εθνική, παρά τώρα που ακόμη δεν έχει περάσει σε αυτό το επίπεδο.

5.Και επίσης όταν σου μιλάει με τόσο σωστό τρόπο ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, που ξέρει να εκτιμάει, θα ήταν κρίμα να κοιτάξεις τη μικρή εικόνα και όχι τη μεγάλη.

Αυτή είναι η γνώμη μας, χωρίς φυσικά να υποστηρίζουμε πως η αντίθετη άποψη είναι άτοπη. Κάθε επιχείρημα έχει την αξία του και εδώ κάνουμε μία τοποθέτηση και μία εκτίμηση. Μπορεί να έφευγε τώρα ο 21χρονος μέσος και να έκανε θαύματα στην Αυστρία.

Περίπου στην ίδια κατεύθυνση κινείται η σκέψη μας και για τον Φώτη Ιωαννίδη. Βέβαια ο άσος του Παναθηναϊκού είναι 3 χρόνια πιο μεγάλος από τον «Ντέλια», όμως έχουν κοινό στοιχείο, πως περίπου το ίδιο διάστημα έκαναν το «μπαμ» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το φλερτ της Σπόρτινγκ Λισαβώνας είναι αρκετά έντονο και ακόμη και αν δεν έχει εκφραστεί με επίσημη πρόταση στην ΠΑΕ, θεωρείται δεδομένο πως οι πρωταθλητές Πορτογαλίας τον έχουν πολύ ψηλά στη λίστα για την επιθετική τους γραμμή.

Θα έφευγα λοιπόν αν ήμουν ο 24χρονος φορ φαινόμενο του «τριφυλλιού»; Όχι φέτος. Σίγουρα είναι πιο έτοιμος από τον «Ντέλια», πιο ώριμος, αλλά νομίζω πως είναι η πρώτη χρονιά που, υγιής να είναι ο άνθρωπος, θα χτιστεί όλος ο Παναθηναϊκός πάνω του. Πέρυσι ο Γιοβάνοβιτς «αναγκάστηκε» να του δώσει φανέλα βασικού όταν είδε ότι δεν είχε αντίπαλο. Δεν είμαι σίγουρος πως τον είχε πιο ψηλά από τον Σπόραρ τον Ιούνιο του 2023. Τώρα όποιος και αν είναι ο νέος τεχνικός, θα ξεκινάει την ενδεκάδα από τον Φώτη και μετά θα βάζει τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ.

Μία-δύο σεζόν ακόμη ως ο βασικός φορ του Παναθηναϊκού που κάνει πρωταθλητισμό, της Εθνικής που θα επιχειρήσει ανανέωση, θα του κάνουν καλό, θα φανεί πόσο μπορεί να κουβαλήσει το βάρος του ηγέτη και μετά βλέπεις τις επιλογές στην Ευρώπη.

Προφανώς όλα μπορεί να αλλάξουν με θεοπάλαβη πρόταση στην ΠΑΕ και στον παίκτη, αλλά εδώ εξετάζουμε τα αγωνιστικά κριτήρια, το αγωνιστικό συμφέρον και την προοπτική εξέλιξης του ποδοσφαιριστή. Όχι τα οικονομικά δεδομένα. Σε αυτά δεν μπορούμε να μπούμε.

Τζολακης
Φωτογραφίες: Intime

Και για το τέλος ο Τζολάκης

Οδηγό για όλους τους νέους παίκτες νομίζω πρέπει να αποτελεί η περίπτωση του Τζολάκη. Ο 21χρονος τερματοφύλακας έκανε εντυπωσιακό φίνις στη σεζόν, πήρε τη φανέλα του βασικού και σήκωσε ευρωπαϊκή κούπα. Ούτε σε όνειρο. Μοιραία οι σειρήνες από το εξωτερικό ήχησαν στα αυτιά του. Και δεν ήταν λίγες. Όμως φέρθηκε ώριμα, καθόλου βεβιασμένα και ενημέρωσε τα κλαμπ από την Ευρώπη (κυρίως την Ισπανία) πως θα μείνει στον Ολυμπιακό και τη νέα σεζόν. Ενδεχομένως και περισσότερο. Τώρα θα αρπάξει την ευκαιρία, θα γίνει ο νούμερο 1 και στην Εθνική πολύ σύντομα και το μέλλον είναι μπροστά του.

Για όσους υποστηρίζουν πως κακώς οι ελληνικές ομάδες δεν θέλουν να πουλάνε παίκτες στο εξωτερικό, θα συμφωνήσουμε ως ένα σημείο. Πρέπει να κάνουμε…εξαγωγές, καθώς συνιστούν διαφήμιση για το πρωτάθλημα μας. Όμως όλα στην ώρα τους. Η βιασύνη δεν είναι καλός σύμμαχος.