Μπάλα Super League Φωτογραφία: Eurokinissi

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Σκέψεις για ενεργοποίηση της εταιρείας Επαγγελματιών Διαιτητών

12.07.24 | 18:45

Γράφει: Βασίλης Ποντικός

Να τεθεί ξανά σε λειτουργία το πλάνο για την επαγγελματική διαιτησία, επιθυμεί ο νέος πρόεδρος της Super League Βαγγέλης Μαρινάκης, κάτι το οποίο εξήγγειλε μετά το πέρας της Γενική Συνέλευσης.

Αυτή η εξέλιξη σύμφωνα με πληροφορίες του monobala.gr αναμένεται να επαναφέρει σε λειτουργία τον οργανισμό: «Επαγγελματική Διαιτησία Ποδοσφαίρου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» που είχε δημιουργηθεί στις 29/9/2022.

Σε αυτή την προσπάθεια προσδοκά να έχει την στήριξη της ΕΠΟ, κάτι το οποίο δήλωσε στην ΓΣ, αλλά και την συνεργασία της ΚΕΔ και άπαντες μαζί θα λειτουργήσουν το μοντέλο της επαγγελματικής διαιτησίας.

Εδώ να σημειωθεί ότι ο ΠΑΟΚ αναμένεται να είναι αρωγός σε αυτή της προσπάθειας καθώς στήριξε την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ όπως έχει ανακοινωθεί ο πρώην CEO του Μάκης Γκαγκάτσης θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για της εκλογές της ΕΠΟ, αρά θα είναι ο νέος πρόεδρος.

Επίσης η ΕΠΟ, καθώς και η UEFA θέλουν την δημιουργία μιας Ένωσης με εν ενεργεία Διαιτητές, το οποίο έρχεται να προστεθεί στην εξίσωση με τα παραπάνω.

Οι εξαγγελίες στην Γενική Συνέλευση και η εταιρεία από το 2022

Μετά το πέρας της Γενική Συνέλευσης της Super League o Βαγγέλης Μαρινάκης προέβη σε δηλώσεις προκειμένου να μπουν σε άξονα οι βασικές προτεραιότητες που έχει ο συνεταιρισμός.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Ενεργοποίηση της Επαγγελματικής Διαιτησίας σε συνεργασία με την ΚΕΔ και με απ ευθείας ανάθεση, σε ότι αφορά στα πρόσωπα από την UEFA και με ανθρώπους όπως έχω ξαναπεί που οι Έλληνες παράγοντες ούτε θα ξέρουν, ούτε θα μάθουν».

Υπενθυμίζεται οτι Super League, στις 29/9/2022 είχε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνσή, όταν μετά από απόφαση του ΔΣ της είχε ιδρύσει την  «Επαγγελματική Διαιτησία Ποδοσφαίρου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» η οποία θα αναλάβανε την υλοποίηση της επαγγελματικής Διαιτησίας, στα πρότυπα της Premier League.

Μάλιστα τότε είχε προσληφθεί ο τεχνικός σύμβουλος και εκπαιδευτής Διαιτησίας της Super League Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο οποίος θα υλοποιούσε αυτό το σχέδιο, ενώ είχε κάνει και παρουσίαση με τα βασικά χαρακτηριστικά της επαγγελματική διαιτησίας και τον ρόλο που θα έχει.

Ωστόσο ΔΣ της Λίγκας στις 12/12/2023 μετά από αίτημα 11 ομάδων ο Άγγλος πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ απολύθηκε, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν προχωράει το έργο της επαγγελματική διαιτησίας. Παράλληλα στο ίδιο ΔΣ παραιτήθηκε από την προεδρία της Super League ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την Κάτια Κοξένογλου να αναλαμβάνει αρχικά την προεδρεία και τον Μηνά Λυσάνδρου να συνεχίζει.