Ο Γερεμέγιεφ σκοράρει με τη φανέλα του Παναθηναϊκού Φωτογραφία: Intime

Bloggers

Τώρα είναι καλός ο Γερεμέγεφ;

02.08.24 | 18:00

Γράφει: Πάνος Βόγλης

Προσωπικά θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία από την επικράτηση του Παναθηναϊκού επί της Μπότεφ. Υπάρχουν αρκετά, και αρκετοί πρωταγωνιστές, αλλά επιτρέψτε μου να εστιάσουμε σε δύο σημεία.

Το πρώτο είναι η ξεκάθαρη στόχευση των πράσινων στο παιχνίδι τους. Καθόλου μπερδεμένη ομάδα, σαφές πλάνο, ανάπτυξη από τις πτέρυγες, χαμήλωμα του Αράο στην άμυνα για να ξεκινήσει η επίθεση, πιο δημιουργικός ρόλος στον Μπακασέτα και επιμονή στις υπεραριθμίες με Τζούρισιτς-Μλαντένοβιτς και Μαντσίνι-Κώτσιρα. Και άλλα πολλά.

Οι πράσινοι έτσι δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα, δημιούργησαν με άνεση πολλές προϋποθέσεις για γκολ και φυσικά τις αξιοποίησαν γιατί στην κορυφή της επίθεσης είχαν τον πραγματικό «κίλερ» σε τέτοιες περιστάσεις, Αλεξάντερ Γερεμέγεφ.

Ο εκτελεστής των λίγων επαφών

Ο Γερεμέγεφ έχει ένα δυσεύρετο χάρισμα. Χρειάζεται ελάχιστες φάσεις για να βρει τα δίχτυα. Μα θα μπει από τον πάγκο στο 75’. Μα θα μπει στο 85’. Μα θα ξεκινήσει βασικός (τις λίγες φορές που έχει συμβεί), έχει τον τρόπο να σκοράρει. Τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα. Και το ερώτημα που ακολουθεί δεν απευθύνεται στον Αλόνσο, αλλά στους προκατόχους του. Κυρίως στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και δευτερευόντως στον Φατίχ Τερίμ. Ο Τούρκος τον έβαζε και λίγο. Ο Σέρβος; Καθόλου.

Όλα τα καλά έχει ως προπονητής ο νέος εκλέκτορας της Εθνικής ομάδας, αλλά στην αξιολόγηση παικτών, παίρνει κάτω από τη βάση. Είτε πρόκειται για παίκτες που έχει στο ρόστερ του, είτε για επικείμενες μεταγραφές. Ίσως γι’ αυτό να αργούσε και τόσο πολύ.

Πως είναι δυνατόν να μην έδωσε ούτε μισή σοβαρή ευκαιρία σε αυτόν τον επιθετικό; Δηλαδή τι έβλεπε στις προπονήσεις; Γιατί το να παίζει βασικός ο Ιωαννίδης είναι απολύτως λογικό. Αν και αρχικά δεν τον είχε στην πρώτη γραμμή. Δεν δικαιολογείται όμως για τεχνικό αυτού του επιπέδου, που παρουσίασε έναν πολύ πιο δημιουργικό και σοβαρό Παναθηναϊκό, να βάζει τον Σπόραρ πάνω από τον Σουηδό και το κυριότερο, να μην του δίνει τις ευκαιρίες που δικαιούται.

Θα μου πείτε και τώρα δεν θα έπαιζε ο Γερεμέγεφ, αν ήταν καλά ο Ιωαννίδης ή ενδεχομένως είχε κάνει φουλ προετοιμασία ο Σπόραρ. Το πρώτο ναι ισχύει, για το δεύτερο δεν παίρνω όρκο. Νομίζω ο Αλόνσο είδε πιο καθαρά και αμερόληπτα, πως ο Γερεμέγεφ είναι καλύτερος εκτελεστής από τον Σπόραρ. Όχι καλύτερος παίκτης, καλύτερος επιθετικός. Καλύτερος εκτελεστής.

Ο προπονητής ξέρει, αλλά κάνει και λάθη

Κάπου το διάβασα και έχει μεγάλη βάση. Αυτή η ατάκα «ο προπονητής ξέρει καλύτερα», είναι από τα κλισέ που έχουν κουράσει, γιατί καλώς ή κακώς δεν είναι όλοι οι προπονητές το ίδιο. Υπάρχουν και περιπτώσεις, μέσα στη σεζόν, που αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος και δεν το βλέπει πεισματικά ο προπονητής, είναι έτσι όπως το βλέπει ο κόσμος. Έχει λάθος ο τεχνικός και είτε αρνείται να το παραδεχθεί (αυτό λέγεται εμμονή), είτε απλά δεν το βλέπει. Τελεία.

Στο διά ταύτα. Ο Γερεμέγεφ εξέθεσε τους προκατόχους του Αλόνσο και ακόμη και αν γυρίσει θηρίο ο Ιωαννίδης, ο Σουηδός πρέπει να πάρει ευκαιρίες. Αρκετές.

Το ρόστερ του Παναθηναϊκού είναι γεμάτο

Το βασικότερο δεν είναι ότι οι πράσινοι κέρδισαν έναν παίκτη (που έτσι κι αλλιώς είχαν στο ρόστερ τους).  Το βασικότερο είναι ότι προκρίθηκαν με πειστικό τρόπο, χωρίς το μεγαλύτερο όπλο τους έτοιμο, τον Ιωαννίδη και με τον Τετέ, την σπουδαία μεταγραφή, ακόμη σε συμπληρωματικό ρόλο. Άρα κάτι καλό έγινε στην προετοιμασία.

Τώρα το εμπόδιο του Άγιαξ είναι πιο υψηλό, ωστόσο αυτά αφορούν τους αρμόδιους ρεπόρτερ μας. Προσωπικά ήθελα να αναδείξω το θέμα Γερεμέγεφ και το πόσο εύκολα μπορεί να καεί ή χαθεί ένας παίκτης επειδή δεν αξιολογείται σωστά και δεν παίρνει ευκαιρείς να δείξει τι αξίζει. Εντάξει, συμβαίνει σε όλες τις δουλειές αυτό.