Φωτογραφία: Intime

Bloggers

Η Τούμπα κρίνει… τους διεκδικητές του τίτλου

17.02.24 | 10:41

Γράφει: Πάνος Βόγλης

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η υπόθεση τίτλος αφορά τέσσερις ομάδες. Ναι, ναι, τέσσερις ομάδες. Ο… τελειωμένος Ολυμπιακός βρίσκεται, πριν ξεκινήσει η 23η αγωνιστική, στο -7 από τον πρώτο ΠΑΟΚ.

Με διπλό στην Τούμπα, πάει στο -4 από τον ΠΑΟΚ και στη χειρότερη στο -6 από τον επόμενο πρωτοπόρο, αν είναι ο Παναθηναϊκός.

Άρα το ντέρμπι της Κυριακής (18/2, στις 20:30 Novasports Prime), ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, θα καθορίσει αν θα έχουμε τρεις ή τέσσερις διεκδικητές του θρόνου.

Εξηγούμαστε. Προφανώς ο Ολυμπιακός δεν πείθει ότι μπορεί να φτάσει μέχρι τέλους και να κάνει το «κόλπο γκρόσο», ωστόσο να βάλουμε μια γραμμή. Μία γραμμή στον Ολυμπιακό του Καρβαλιάλ και στον Ολυμπιακό που θέλει να χτίσει ο Μεντιλίμπαρ.

Ο πρώτος ήταν μία κακή ομάδα, καθόλου επιθετική, χωρίς λόγο αμυντικογενής και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και έφυγε με συνοπτικές διαδικασίες ο Πορτογάλος. Ο Ισπανός διάδοχος του, αλλάζει τα πράγματα. Όχι μόνο επειδή με την Φερεντσβάρος η ομάδα του έδειξε καλύτερο πρόσωπο, πήρε τη νίκη και εμφάνισε πιο μοντέρνα στοιχεία στο παιχνίδι της. Κυρίως γιατί οι παίκτες έδειξαν πως πιστεύουν αυτό το πλάνο, τη λογική του νέου τους τεχνικού και τους αρέσει να το ακολουθήσουν κατά γράμμα.

Ο νέος Ολυμπιακός έχει προοπτική. Σημείο κλειδί για τη συνέχεια της σεζόν όμως είναι το κυριακάτικο ματς. Αν δεν χάσει, έχει ελπίδες για τον τίτλο. Αν πάρει τη νίκη μπαίνει για τα καλά στο κόλπο. Και βαθμολογικά, αλλά και ψυχολογικά, οι «ερυθρόλευκοι» θα το πιστέψουν περισσότερο.

Είναι κλισέ η φράση «το ματς αυτό είναι τελικός», όμως δεν μπορώ να βρω καλύτερη περιγραφή για τη μάχη της Τούμπας, σε ότι αφορά τον Ολυμπιακό. Ο Μεντιλίμπαρ το ξέρει και έχει κάνει το «φροντιστήριο» του. Ο Λουτσέσκου τον περιμένει με ματς ανάλυσης, μόνο το ευρωπαϊκό με την Φερεντσβάρος. Γρίφος.

Με Καρβαλιάλ, οι «κόκκινοι» θα πήγαιναν για το 0-0 και φουλ άμυνα. Με Μεντιλίμπαρ, δεν αποκλείεται να δούμε κάτι πιο ενδιαφέρον, ζωντανό και επιθετικογενές.

Εξηγούμαστε ξανά. Όχι. Ο Ολυμπιακός δεν έγινε καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ, σε 3-4 μέρες. Καμία σχέση. Το ντέρμπι της Κυριακής έχει φαβορί και μάλιστα ισχυρό. Τον «δικέφαλο» του Βορρά.

Αυτό που επισημαίνουμε είναι πως με την αλλαγή προπονητή στο Λιμάνι, αυτή η βαθμολογική απόσταση από την κορυφή, δεν είναι ανάβαση στο… Έβερεστ. Αρκεί να σταθούν όρθιοι στη Θεσσαλονίκη.

Το «πρέπει» είναι μεγάλο και ίσως δυσανάλογα βαρύ στις πλάτες του νέου τεχνικού. Έτσι είναι η κατάσταση και με αυτήν θα πορευτεί. Ο Λουτσέσκου με Τερίμ και Αλμέιδα, έχασε στα σημεία στα πρόσφατα μεταξύ τους ματς. Για να δούμε τι θα κάνει με τον 62χρονο κάτοχο του Europa League.