«Χάλκινος» στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου ο Καραλής Φωτογραφία: Intime

Στίβος

«Χάλκινος» στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου ο Καραλής

03.03.24 | 22:54

Ο Εμμανουήλ Καραλής ήταν συγκλονιστικός, κατάφερε να σπάσει δύο φορές το φετινό του ρεκόρ και με επιτυχημένο άλμα με την πρώτη προσπάθεια στα 5,85μ. κατάφερε να πάρει το χάλκινο μετάλλιο, το πρώτο που κατακτά σε Παγκόσμιο.

Ο Έλληνας άλτης στη δεύτερη παρουσία του σε Παγκόσμιο κλειστού στίβου, μετά από την 5η θέση στο Μπέρμιγχαμ το 2018, απέδειξε ότι βρίσκεται σε ανοδική πορεία και μπορεί στην καλή του μέρα να ανταγωνιστεί τους κορυφαίους αθλητές.

Αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιο της Ελλάδας στη φετινή διοργάνωση και 15ο συνολικά σε Παγκόσμια κλειστού, μετά το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο άλμα εις ύψος το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο Εμμανουήλ Καραλής δεν ξεκίνησε καλά τον αγώνα, ενώ βρέθηκε ένα άλμα μακριά από το να μην καταταγεί καν στον τελικό του Παγκοσμίου κλειστού στίβου. Ο Έλληνας άλτης ξεκίνησε την προσπάθειά του από τα 5,50μ., ύψος το οποίο άνοιξε τον τελικό, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να το περάσει, με συνέπεια να αποφασίσει να το αφήσει για να συνεχίσει στα 6,65μ. Εκεί ο Καραλής βρέθηκε ένα βήμα πριν τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του τελικού, καθώς απέτυχε να υπερβεί με την πρώτη προσπάθειά του τα 5,65μ.

Ο 24χρονος αθλητής είδε τον Πολωνό Λίσεκ να γίνεται ο πρώτος εκ των συμμετεχόντων που αποχώρησε από τον τελικό χωρίς να καταταγεί, αφού δεν κατάφερε να περάσει κανένα ύψος, μια στιγμή που γύρισε το κουμπί της ψυχολογίας του Έλληνα. Ο Καραλής πήρε φόρα για να μείνει στον μεγάλο τελικό με τον πήχη να βρίσκεται στο 5,65μ., τον οποίο πέρασε με άνεση και απέδειξε ότι δεν θα τα παρατήσει τόσο εύκολα.

Ακολούθησε ένα αποτυχημένο άλμα στα 5,75μ, το οποίο στη δεύτερή του προσπάθεια πέρασε, συνιστώντας την κορυφαία φετινή του επίδοση, καθώς μέχρι τότε ήταν τα 5,72 που πήδηξε στο μίτινγκ του Κλερμόν Φεράν στη Γαλλία.

Με τον πήχη να έχει ανέβει στα 5,85μ. και τον Καραλή να έχει καπαρώσει την 6η θέση, ο Έλληνας άλτης αγωνιζόταν πλέον χωρίς άγχος, κάτι που έγινε εμφανέστατο στην πρώτη του κιόλας προσπάθεια στο συγκεκριμένο ύψος, το οποίο πέρασε και κατάφερε να αφήσει πίσω του το φετινό του ρεκόρ κατά 13 πόντους.

Με τον Αμερικανό Νίλσεν και τον Αυστραλό Μάρσαλ να μην καταφέρνουν να υπερβούν τα 5,85μ, ο Καραλής είχε ήδη εξασφαλίσει το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο κράτησε μέχρι τέλους, αφού το μεγάλο φαβορί Ντουπλάντις δεν του έκανε το χατίρι να κάνει τρεις άκυρες προσπάθειες στα 5,85μ, ενώ με άνεση πέρασε και τον πήχη στα 5,95μ. με τη δεύτερή του προσπάθεια.