Φωτογραφία: Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Η «σολομώντεια λύση» που προτείνουν FIFA και UEFA για τις ποινές στις ΠΑΕ

08.05.24 | 14:12

Γράφει: Θάνος Μπλούνας

Στις 22 Μαρτίου έγινε η συνάντηση του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού με εκπροσώπους των FIFA/UEFA, την ΕΠΟ και τη Super League.

Σε αυτήν καταγράφηκαν τα «ανοιχτά θέματα» που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές με κυριότερο το «νόμο Βρούτση» βάσει του οποίου η ΔΕΑΒ επιβάλλει ποινές στις ΠΑΕ λόγω της συμπεριφοράς των οπαδών και των αξιωματούχων τους.

Στο νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο προβλέπεται ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές σε περίπτωση που δεν έχουν τοποθετηθεί ή δεν λειτουργούν οι κάμερες, που προβλέπονται.

Επίσης υπάρχει πρόβλεψη επιβολής ποινής διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, αν υπάρξει ρίψη καπνογόνου, κροτίδας ή άλλου αντικειμένου πρόσφορου να προκαλέσει σωματική βλάβη σε πρόσωπο που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο και αν υπάρξει είσοδος φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο, που οδηγήσει σε προσωρινή διακοπή του αγώνα.

Στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ η είσοδος φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο και η προσωρινή διακοπή αγώνα, αλλά και οι ρίψεις καπνογόνων και άλλων αντικειμένων, εφόσον δεν προκαλέσουν τραυματισμό (π.χ. περίπτωση Χουάνκαρ), τιμωρούνται με πρόστιμο.

Η πρόταση των FIFA/UEFA προς την κυβέρνηση και την ΕΠΟ είναι οι διατάξεις του νόμου να περάσουν στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, ώστε οι ποινές να επιβάλλονται από τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου.

Ουσιαστικά οι εκπρόσωποι των υπερεθνικών αρχών αναγνώρισαν την αναγκαιότητα της αυστηροποίησης των ποινών που έγινε με το «νόμο Βρούτση» αλλά και τις αδυναμίες που έχει ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ, ωστόσο επιθυμούν να αλλάξει ο φορέας επιβολής ποινών, δίνωντας ραντεβού για το καλοκαίρι.

Πάντως η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού δεν φέρεται διατεθειμένη να προβεί σε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα, ειδικά από τη στιγμή που τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου κρίνονται απολύτως ικανοποιητικά.

Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε νομικοί, που εκπροσωπούν τις δύο πλευρές (υπουργείο και ΕΠΟ) να συναντηθούν το επόμενο διάστημα και να προσπαθήσουν να επιλύσουν άλλες διαφορές που ανακύπτουν από το νόμο, και αποτελούν «αγκάθια» στις σχέσεις τους και είναι η αναγνώριση των διπλωμάτων UEFA C και η Ένωση Διαιτητών, την οποία με τη σημερινή της μορφή -δηλαδή χωρίς εν ενεργεία διαιτητές στη διοίκησή της- η ΕΠΟ δεν αναγνωρίζει.

Όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καμία συνάντηση, προς το παρόν, δεν έχει γίνει…