Φώτης Ιωαννίδης Παναθηναϊκός Φωτογραφία: Intime

Bloggers

Η στοχοποίηση του Ιωαννίδη και το πέπλο της ανωνυμίας

21.04.24 | 14:29

Γράφει: Θάνος Μπλούνας

Ας αρχίσουμε με μια αξιωματική παραδοχή: Το άδικο και το ψευδές είναι ισοδύναμοι όροι.

Την περασμένη Τετάρτη το διαδίκτυο και ειδικότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από την ψευδή είδηση ότι ο Φώτης Ιωαννίδης είναι δήθεν και τάχα ο διεθνής ποδοσφαιριστής του οποίου, κατά τον έλεγχο, που έγινε, το δείγμα βρέθηκε θετικό.

Συγκεκριμένoι λογαριασμοί, ανώνυμοι και κάποιοι από αυτούς προσκείμενοι σε ανταγωνίστρια του Παναθηναϊκού ομάδα, έσπευσαν να διαδώσουν μέσω της ανέξοδης αναπαραγωγής την ψευδή είδηση.

Οι ίδιοι λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα, είχαν αρχίσει ημέρες πριν να αναρτούν δημοσιεύσεις, με τις οποίες ενέπλεκαν σε τέτοια θέματα τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, επομένως η πληροφορία για ύπαρξη θετικού δείγματος σε έλεγχο ντόπινγκ διεθνούς ποδοσφαιριστή (που αργότερα διαψεύστηκε από την ΕΠΟ) ήταν βούτυρο στο ψωμί τους.

Μετά την δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Ιωαννίδη να προβεί σε μηνύσεις, «ως εκ θαύματος» οι αναρτήσεις αυτές από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς, αποαναρτήθηκαν!

Τα παραπάνω οδηγούν σε δύο συμπεράσματα.

Το πρώτο είναι ότι Ιωαννίδης, ο πιο επιδραστικός, μαζί με τον Μπερνάρ, ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, έχει στοχοποιηθεί ίσως με σκοπό τη δημιουργία αποπροσανατολισμού και αρνητικών συναισθημάτων και στόχο τη μείωση της απόδοσής του στους επόμενους αγώνες.

Κάποιοι δε υποστηρίζουν ότι και τα περιστατικά έντασης στους δύο προηγούμενους αγώνες με Άρη (με τον Μάντζιο) και Λαμία (με τον Τσιλούλη) δεν ήταν τυχαία.

Το δεύτερο αφορά την ποινική διάσταση του θέματος.

Η ελευθερία της έκφρασης, την οποία οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε, όπως το πράξαμε στην περίπτωση της κλήσης του Παναθηναϊκού από τη ΔΕΑΒ για το πανό που αναρτήθηκε στις θύρες 13 και 14 του «Απόστολος Νικολαϊδης» στον αγώνα με τη Λαμία, δεν είναι απόλυτη.

Σταματά εκεί που θίγεται ο πυρήνας της τιμής, της υπόληψης και της αξιοπρέπειας του ατόμου, που εξειδικευμένα στοχεύεται.

Ως επιμύθιο, ένα απόσπασμα από πρόσφατη ομιλία της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Βιργινίας Σακελλαροπούλου, το οποίο αναφέρεται στο φαινόμενο της οπαδικής βίας, όμως ταιριάζει και στην περίπτωση του εσκεμμένου διαδικτυακού κανιβαλισμού:

«Το πέπλο της ανωνυμίας υπό το οποίο οι
δράστες ενεργούν και παράλληλα η αίσθηση της μικρής
πιθανότητας αποκάλυψης των δραστών οδηγεί στην
αύξηση του φαινομένου.

Πραγματικά σημαντικός λόγος
αύξησης της εγκληματικής αυτής συμπεριφοράς είναι η
μη εξιχνίαση των εγκλημάτων.

Μόνον η ύπαρξη σοβαρής
πιθανότητας αποκάλυψης του δράστη μπορεί να
οδηγήσει στην μείωση της σχετικής εγκληματικότητας».