Εθνικός Νέου Κεραμιδίου, Βαγγέλης Μόρας Φωτογραφία: Εθνικός Νέου Κεραμιδίου

Γ' Εθνική

Μόρας: «Στόχος μου το εξωτερικό, το ξέρουν στο Νέο Κεραμίδι» (vid)

18.05.24 | 12:29

Εκτός από τον πρόεδρο, Στέλιο Καλαϊτζίδη, συνέντευξη Τύπου για απολογισμό της πετυχημένης χρονιάς για τον πρωταθλητή Β΄ ομίλου στη Γ΄ Εθνική, Εθνικό Νέου Κεραμιδίου, έκανε και ο προπονητής του Βαγγέλης Μόρας. Ο Λαρισαίος τεχνικός, όπως και στη συνέντευξη που προηγήθηκε χρονικά στο monobala.gr, επανέλαβε ότι τον ενδιαφέρει το εξωτερικό και δη η Ιταλία, κάτι που όπως τόνισε γνωρίζουν καλά στην ομάδα της Πιερίας. Mεταξύ άλλων, ο Μόρας ανέφερε στις τοποθετήσεις του:

Για το αν ανέδειξαν νεαρούς φέτος: «Αυτά τα παιδιά που είχαμε, όπως ο Ζουκάν και ο Γκιώνης, μεγάλωσαν και έγιναν πολύ καλύτεροι, παρότι έπαιξαν λιγότερα ματς, από αυτά που μπορεί να περίμεναν οι ίδιοι. Η προπόνηση έγινε διαφορετική, περισσότερες εντάσεις, περισσότερα παιχνίδια φέτος. Θεωρώ ότι βοήθησε πολύ για να είναι έτοιμοι για την επόμενη χρονιά.

Είμαι-δεν είμαι εγώ εδώ, πιστεύω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν αυτά τα παιδιά. Μακάρι να έρθει κάτι καλύτερο, μια άλλη ομάδα, για να τους πουλήσει η ομάδα και να βγάλει από αυτούς. Σημαίνει ότι πέτυχες πάρα πολλά. Θεωρώ ότι είναι το μέλλον αυτής της ομάδας από όλες τις απόψεις, πρέπει να επενδύσουμε σε αυτά τα παιδιά. Υπάρχουν πολλά παιδιά που θα είναι εδώ, αλλά στις επαγγελματικές κατηγορίες δεν είναι εύκολο, ανεβαίνει ο δείκτης δυσκολίας. Θα έρθουν παίκτες υψηλότερου επιπέδου, προπονήσεις σε άλλο ρυθμό, δυσκολεύει, αλλά αυτό είναι που σε κάνει και καλύτερο.

Τα παιδιά που έχουμε είναι έτοιμα να ανταπεξέλθουν σε αυτό, γιατί δε δουλέψαμε ποτέ στο επίπεδο της Γ΄ Εθνικής και αυτό θα βοηθήσει να μπουν κατευθείαν στην επαγγελματική κατηγορία. Ο τρόπος προπόνησης από την πρώτη μέρα που ήρθα ως την τελευταία ήταν στα πρότυπα επαγγελματικής ομάδας, σε δείκτη δυσκολίας και εντάσεις. Όταν αλλάζει η Γ΄ Εθνική με τη Β΄ δεν ξέρεις αν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κομμάτι φυσικής κατάστασης. Και στα τεστ που κάναμε και σε όσα κρατήσαμε, από νούμερα και εξετάσεις είναι υψηλού επιπέδου, οπότε δεν ανησυχώ καθόλου σε αυτό. Από εκεί και πέρα είναι και ψυχολογικό, κατά πόσο ο ποδοσφαιριστής πιστεύει οτι μπορεί να ανταπεξέλθει».

«Πρέπει να αλλάξουν πολλά, άλλο Super League 2, άλλο Γ΄ Εθνική»

Για το αν ένιωθε ότι μπορούσε να πάρει το νταμπλ και τι πρέπει να κάνει για να γίνει η διαφορά, αν ισχύει το παρόμοιο μοντέλο και για του χρόνου: «Ισχύει, αλλά ξέρει και ο Στέλιος ότι άλλο να είσαι Γ΄ Εθνική, άλλο να είσαι στη Β΄. Πρέπει να αλλάξουν και άλλα πράγματα, να έρθουν και άλλοι άνθρωποι. Σωστά άτομα να στελεχώσουν την ομάδα αγωνιστικά και διοικητικά. Να δέσουν με το σταφ, τη διοίκηση, για να ανταπεξέλθεις στη Super League 2 και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Για να βοηθήσουν να γίνεις ακόμα μεγαλύτερη ομάδα, είναι δύσκολο, αλλά δε σημαίνει ότι δεν έχουμε τις γνώσεις. Εγώ τουλάχιστον έχω την εμπειρία, ξέρω πώς λειτουργεί μια ομάδα, ξέρω τι χρειάζεται σε επαγγελματικά επίπεδα. Εννοείται ότι είμαι εδώ για να βοηθήσω σε αυτό το κομμάτι, για αυτό μου φαίνεται εμένα εύκολο. Τα έχω ζήσει και ξέρω τη διαδικασία. Δεν είμαστε ένα σωματείο που λειτουργούσε στα τυφλά, αλλά πάντα με βάσεις, οργανωμένα και μεθοδικά. Θέλαμε να μεγαλώσουμε σιγά σιγά από την αρχή και το θεωρώ πιο εύκολο από μια ομάδα Γ΄ Εθνικής που δεν ήταν οργανωμένη όπως θα έπρεπε. Υπάρχουν πολλές ομάδες τέτοιες. Να βρεθείς ξαφνικά στη Β΄ Εθνική και να λες τι πρέπει να κάνω τώρα».

«Η συμφωνία που κάναμε, αν έρθει πρόταση από εξωτερικό»

Για το αν θεωρείται δεδομένη η παραμονή του: «Δεδομένη δε μπορεί να είναι, γιατί δεν έχουμε μιλήσει καν. Το οτι υπάρχει η διάθεση και των δυο, υπάρχει 100% η πρόθεση. Δε θέλω να αφήσω υπονοούμενα. Αλλά είπαμε να τελειώσει το Κύπελλο, να ηρεμήσουμε, να τα βάλουμε κάτω. Από εκεί και πέρα, είμαι -δεν είμαι, δεν παύω να είμαι μέλος αυτής της οικογένειας και φίλος της ομάδας. Το ξέρει ο Στέλιος, δεν κρυβόμαστε, στόχος μου είναι να φύγω εξωτερικό. Υπήρχαν και πριν και άλλες ομάδες, και το καλοκαίρι. Είχα πρόταση από την Κ18 στη Βερόνα, είπα όχι, για να μείνω στο Νέο Κεραμίδι. Αν έρθει κάτι άλλο, που με καλύπτει έξω, και εδώ να έχω πει ναι, μπορεί να μου πει ο ίδιος, φύγε. Είναι η συμφωνία μεταξύ των δυο που έχουμε κάνει. Είναι τιμητικό για όλους μας να είμαι ο μόνος Έλληνας προπονητής που να έχει βρεθεί σε τέτοιο πρωτάθλημα».

«Δε θα ήταν αποτυχημένη η χρονιά αν δε βγαίναμε πρώτοι»

Για το αν πρόκειται για χρυσή σελίδα προπονητικά για τον ίδιο: «Εννοείται. Όταν ξεκίνησα, ξεκίνησα με στόχο να μπορέσω να διακριθώ. Να μεγαλώσω σιγά σιγά, να αποκτήσω εμπειρίες, να κάνω την πρακτική μου, να αποκτήσω διπλώματα. Όπως ξεκίνησα και σαν ποδοσφαιριστής, να κάνω το ίδιο και σαν προπονητής. Μέχρι στιγμής οι επιλογές μου ήταν σωστές, ξέρω τι θέλω και τι ψάχνω. Δε θεωρώ οτι αν φέτος δε βγαίναμε πρώτοι πως η χρονιά θα ήταν αποτυχημένη. Για τον Στέλιο δε θα ήταν αποτυχημένη, είναι εδώ κάθε μέρα και βλέπει, ξέρει τι δουλειά κάνουμε. Αν σε κάποιο ματς είχαμε χάσει, τώρα μπορεί να μιλούσαμε διαφορετικά. Ξέρουμε τι γίνεται εδώ, πόσο το αγαπάμε και τη δουλειά μας. Οι ποδοσφαιριστές μιλάνε και μαθαίνονται πράγματα. Χαίρομαι που ο ποδοσφαιριστής το ευχαριστιέται και περνά καλά. Χαίρομαι που θέλει να έρθει εδώ, το είχα πει από την πρώτη μέρα. Δε χρειάζεται να παρακαλάς για να έρχονται στον Εθνικό. Να παρακαλάνε να έρχονται, αυτό πρέπει να φτιάξουμε. Θεωρώ οτι το έχουμε φτιάξει και το έχουμε πετύχει. Σίγουρα παίζει ρόλο και ο Βαγγέλης, αλλά και όλα αυτά που υπάρχουν από πίσω».

«Τουλάχιστον 10 μεταγραφές, χωρίς συναισθηματικό κομμάτι»

Για το πόσοι παίκτες θα χρειαστούν στη Super League 2: «Αν πας σε μεγάλο ρόστερ ή μικρότερο, δεν έχει να κάνει με τις δυνατότητες, αλλά το αν είσαι σε έναν ή δυο ομίλους. Αν είσαι σε δυο, είναι λίγα παιχνίδια, μπορείς να πας με πιο μικρό ρόστερ και να δώσεις έμφαση σε λίγο καλύτερους ποδοσφαιριστές. Σε μια ομάδα πρέπει να είναι 24 με 27 ποδοσφαιριστές. Μια 10άδα παικτών σίγουρα χρειάζεται, τουλάχιστον, είναι φυσιολογικό. Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να κάνει μια ομάδα είναι να μπει το συναισθηματικό κομμάτι στη μέση. Δυστυχώς δε γίνεται. Δε θα κάνει καλό στον ποδοσφαιριστή να τον έχεις εδώ, να κάθεται για προπονήσεις και να μη τον πιστεύεις. Αν μπούμε στο συναισθηματικό κομμάτι θα έχουμε αποτύχει από την πρώτη μέρα».
«Δυο ταχυτήτων η Super League 2, δεν έχει μέση ομάδα στα οικονομικά»

«Το πίστευα από την πρώτη μέρα ότι θα πάρουμε πρωτάθλημα»

Για το ποια στιγμή πίστεψε ότι θα πάρουν τον τίτλο και αν ποτέ απογοητεύτηκαν: «Από την πρώτη μέρα πίστευα ότι θα μπορέσουμε να το πάρουμε, ως την τελευταία και σε κάθε δυσκολία, μέσα μου το πίστευα και το ξέρει ο Στέλιος αυτό. Το στοίχημά μου φέτος ήταν να πείσω τα παιδιά ότι μπορούν να το καταφέρουν. Αν υπάρχει κέρδος, για την αυτοκριτική μου, δεν είναι η προπόνηση και αν μου βγήκε το σύστημα, αλλά η διαχείριση των παικτών, ήμασταν δίπλα στις δύσκολες στιγμές κάποιων παιδιών και τους στηρίξαμε. Τους δώσαμε να καταλάβουν οτι αυτό που προσπαθούν να κάνουν θα πρέπει να το υποστηρίξουν και όχι να το φοβηθούν, ενώ ήμασταν πάντα σε υψηλές θέσεις. Περνούσαν δύσκολα. Δηλαδή όταν Ιανουάριο σου λένε 2-3 βασικοί παίκτες ότι θέλουν να σταματήσουν γιατί πιέζονται, αυτό είναι το ευχάριστο της χρονιάς. Το πιο δύσκολο κομμάτι διαχείρισης πίεσης, που είναι φυσιολογικό να υπάρχει. Εγώ το θεωρώ χωρίς λόγο, γιατί έπαιξα σε υψηλό επίπεδο και κάποια πράγματα μου φαίνονται λίγο πιο εύκολα. Το να μπω στο δικό τους μυαλό ήταν όχι μόνο δική μου δουλειά, αλλά όλου του σταφ. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία φέτος. Για αυτό έμεινα, είχαμε την πίστη για το πρωτάθλημα, αλλά δεν έπρεπε να βγει προς τα έξω από την πρώτη μέρα. Δε φτιάξαμε ομάδα με τους καλύτερους, όπως έκαναν άλλοι και χάλασαν πολλά λεφτά για να ανέβουν σίγουρα. Κάναμε μια ομάδα που παικτικά τους πιστεύαμε, αλλά το κομμάτι το ψυχολογικό, όταν τους βάζεις το κομμάτι της πίεσης του πρωταθλητισμού είναι τελείως διαφορετικό. Και σε μεγαλύτερη κατηγορία μπορεί να μην έκαναν ποτέ χρονιά να διεκδικούν την άνοδο. Άλλο το να πας να σωθείς και άλλο να πρέπει να κερδίζεις κάθε Κυριακή. Για όλους ήταν κάτι πρωτόγνωρο».