Φωτογραφία: Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Οι 4 παράμετροι που κάνουν το καλοκαίρι της ΑΕΚ δύσκολο

02.06.24 | 11:39

Γράφει: Άκης Γεωργίου

Το καλοκαίρι που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολο για την ΑΕΚ λόγω τεσσάρων εντελώς διαφορετικών παραμέτρων οι οποίες δεν υπήρχαν πέρσι τέτοια εποχή. Ας ρίξουμε μια ματιά στις νέες συνθήκες στις οποίες θα κληθεί να αντεπεξέλθει ο σύλλογος.

Από το «ποντάρουμε στον κορμό» στο «πάμε για αλλαγές»

Σε αντίθεση με την περσινή αγωνιστική σεζόν, η ΑΕΚ στην καινούργια πάει για περισσότερες αλλαγές. Δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το πόσες θα είναι αυτές οι αλλαγές, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι φέτος το πρότζεκτ θα είναι αρκετά διαφορετικό. Δεν θα είναι δηλαδή στο «πάμε να κρατήσουμε τον ίδιο κορμό», αλλά στο «πάμε να αλλάξουμε αρκετά πράγματα στο γκρουπ». Σωστή προσέγγιση με βάση την εικόνα, αφού αφενός οι ομάδες είναι ζωντανοί οργανισμοί και πρέπει να εξελίσσονται, αφετέρου κάποιες μονάδες έδειξαν να ταβάνιασαν την περσινή σεζόν, με αποτέλεσμα να χαθεί το πρωτάθλημα με τον τρόπο που χάθηκε.

Διαφαινόμενη παύση κάποιων -σημαντικών- σταθερών μονάδων

Διανύουμε ένα καλοκαίρι στο οποίο θα γραφτεί ο επίλογος κάποιων μακροχρόνιων σχέσεων με ποδοσφαιριστές οι οποίοι είχαν καθοριστική συμβολή τα τελευταία χρόνια. Ο Αραούχο είναι με το 1,5 πόδι στην έξοδο, ενώ δεν πάνε αρκετές μέρες από τη δήλωση του Άμραμπατ ότι σκέφτεται πως ίσως ήρθε η ώρα να φύγει. Μια ΑΕΚ χωρίς τον Αραούχο και τον Άμραμπατ θα είναι μια διαφορετική ΑΕΚ, τόσο αγωνιστικά όσο και στην καθημερινότητα της ομάδας στα Σπάτα. Αυτές είναι οι δυο περιπτώσεις, είναι οι πιο πιθανές σε ότι αφορά τις αποχωρήσεις, ωστόσο ενδέχεται να μην είναι και οι μόνες…

Εντελώς διαφορετικό το κλίμα

Δεδομένα το κλίμα που υπάρχει το τρέχον καλοκαίρι είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, γεγονός απόλυτα λογικό. Άλλο να προέρχεσαι από την πρώτη κατάκτηση νταμπλ μετά από 45 χρόνια και άλλο να έχεις χάσει το πρωτάθλημα με τον τρόπο που το έχασες, σε μια σεζόν που όλοι πήραν κάτι: Ο Ολυμπιακός το Conference και μάλιστα μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα και ο Παναθηναϊκός το Κύπελλο. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις αντιδράσεις στα social media και στα forum μετά από μια συνέντευξη που παραχώρησε ο Αθανασιάδης σε podcast χορηγού της ομάδας προκειμένου να αντιληφθεί κανείς τη διαφοροποίηση του κλίματος σε σχέση με πέρσι.

Η συνθήκη των προκριματικών με μια πιστολιά

Μια άλλη παράμετρος που είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με πέρσι είναι η ευρωπαϊκή συμμετοχή. Πέρσι ήταν ούτως ή άλλως εξασφαλισμένη η συμμετοχή της ΑΕΚ σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Φέτος η «Ένωση» πήρε το χειρότερο ευρωπαϊκό εισιτήριο σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες και θα κληθεί να παίξει σε τρία προκριματικά την ευρωπαϊκή της τύχη. Και υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και εδώ: Αν τα καταφέρει δε θα της πει κανείς μπράβο που κατάφερε να μπει στη διοργάνωση την οποία πρόσφατα κατέκτησε ένας βασικός ανταγωνιστής της. Αν δεν τα καταφέρει, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποθηκευτεί η επόμενη χρονιά, χώρια το κόστος που θα υπάρξει για τη θέση της στο club ranking της UEFA στο οποίο η ΑΕΚ ήδη βρίσκεται πολύ χαμηλά (144 θέση).γ