Γιάννης Βρούτσης αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Φωτογραφία: Intime

Bloggers

Οι παρατηρητές της ΔΕΑΒ ως παίγνιο της πολιτικής ηγεσίας

17.03.24 | 18:25

Γράφει: Θάνος Μπλούνας

Ο νέος νόμος για τον αθλητισμό εφαρμόστηκε με ταχύτητα και πληρότητα, κατά το πρώτο διάστημα της ισχύος του, ως προς την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ΑΑΕ στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων.

«Ρόλο – κλειδί» παίζει πλέον η ΔΕΑΒ οι αρμοδιότητες της οποίας αναβαθμίστηκαν.

Ταυτόχρονα υπήρξε ο ανασχηματισμός ως προς τα μέλης της, η μείωση του αριθμού τους και η τοποθέτηση πρώην εισαγγελέα στη θέση του προέδρου.

Ωστόσο ήδη δύο ΠΑΕ, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τον ορισμό παρατηρητών της ΔΕΑΒ στους αγώνες με Ολυμπιακό και Βόλο αντίστοιχα, επειδή οι παρατηρητές αυτοί μέσω αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφραζαν τις φίλαθλες προτιμήσεις τους.

Και εδώ υπάρχει η ευθύνη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του σώματος των παρατηρητών της ΔΕΑΒ.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι το νέο αθλητικό νόμο, που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ο τίτλος του «παρατηρητή της ΔΕΑΒ» δεν είχε κανένα ειδικό βάρος και γι’ αυτό η αντιμετώπισή τους (των παρατηρητών της ΔΕΑΒ) ήταν πολλές φορές εργαλειακή, είτε από «φίλους», είτε από «εχθρούς».

Μερικά παραδείγματα:

-Πριν τον τελικό Κυπέλλου του 2014 έγινε καταγγελία στον εισαγγελέα σε βάρος της ΕΠΟ επειδή (η ΕΠΟ) δεν έδινε διαπίστευση στον παρατηρητή της ΔΕΑΒ, λέγοντας ότι «δεν τον αναγνωρίζει»!

– Υπήρξε πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού, που είχε ζητήσει από τη ΔΕΑΒ, για να κάνει, όπως λέγεται, το χατίρι συμβούλου του, να ορίζεται στους εντός έδρας αγώνες συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας (μεταξύ των επονομαζόμενων Big-5), ο ίδιος παρατηρητής.

-Υπήρξε άλλος πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού, ο οποίος αφότου ανέλαβε, ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματός του να του υποδείξουν πρόσωπα για να γίνουν παρατηρητές της ΔΕΑΒ και ταυτόχρονα ζήτησε να φύγουν από τον σχετικό πίνακα όσοι ήταν εκείνη τη στιγμή παρατηρητές, επειδή προφανώς πίστευε ότι ανήκαν στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε σχηματισθεί από άλλα κόμματα.

Τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν. Η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, που σήμερα εκπροσωπείται από τον Γιάννη Βρούτση και η ΔΕΑΒ οφείλουν να συγκροτήσουν ένα σύγχρονο σώμα παρατηρητών μεριμνώντας για τα εξής:

Α. Την αποανάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλων των αναρτήσεων που φανερώνουν φίλαθλες προτιμήσεις τους.

Β. Την αύξηση της αποζημίωσης των παρατηρητών ανά αγώνα και σε ικανοποιητικό βαθμό.

Γ. Την αποφυγή αν όχι την κατάργηση ορισμού παρατηρητών όταν υπάρχει ζήτημα εντοπιότητας, ήτοι ο τόπος διαμονής του παρατηρητή είναι ίδιος με την έδρα της γηπεδούχου ομάδας.

Δ. Τη διενέργεια σεμιναρίων εκπαίδευσης παρατηρητών.

Ε. Την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη νομική τους προστασία.

Στ. Την επιλογή τους με αξιολογικά και όχι κομματικά κριτήρια.

Μόνο με αυτούς τους όρους ως εχέγγυα ο σημαντικός αυτός βραχίονας της ΔΕΑΒ θα λειτουργήσει με τον υψηλότερο δυνατό βαθμό επαγγελματισμού, αμεροληψίας και αξιοπιστίας. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο;