Φωτογραφία: Intime

Εθνική Ομάδα

Οι «τελικοί» που οδήγησαν την Εθνική Ελλάδας στις 7 μεγάλες διοργανώσεις

25.03.24 | 18:28

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Η Εθνική Ελλάδας θα αντιμετωπίσει την Τρίτη (26/3) τη Γεωργία σε έναν αγώνα do or die για την πρόκριση στην 8η μεγάλη διοργάνωση της ιστορίας της. Ενόψει αυτού του σπουδαίου ματς, το monobala.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει όλους τους «τελικούς» που κέρδισε για να φτάσει 7 φορές συνολικά σε τελική φάση Euro και Mundial.

Το ραντεβού με την ιστορία για την Εθνική Ελλάδας πλησιάζει. Την Τρίτη το απόγευμα θα αντιμετωπίσει τη Γεωργία στην Τιφλίδα σε έναν μονό, knock-out αγώνα που θα κρίνει ποιος θα προκριθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας.

Η «γαλανόλευκη» θα αναζητήσει την 8η παρουσία της σε μεγάλη διοργάνωση, μετά τις 4 παρουσίες της σε Euro και τις 3 συμμετοχές της σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Πως όμως έφτασε σε αυτές;

Το monobala.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει όλους τους «τελικούς» της Ελλάδας, εφάμιλλους με αυτόν που θα δώσει με τη Γεωργία, που της χάρισαν ουσιαστικά την πρόκριση σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

*Εξαιρείται το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, καθώς εκεί η Ελλάδα προκρίθηκε αυτόματα ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Euro 1980

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980 στην Ιταλία, ήταν η πρώτη σπουδαία διοργάνωση στην οποία έλαβε μέρος η Εθνική μας ομάδα. Με τον Αλκέτα Παναγούλια στον πάγκο, η Ελλάδα είχε κληρωθεί στον έκτο όμιλο των προκριματικών, μαζί με Σοβιετική Ένωση, Ουγγαρία και Φινλανδία.

Με τη νίκη να δίνει ακόμα δύο βαθμούς, τα όρια ήταν ακόμα πιο στενά και το να προκριθείς από έναν όμιλο με δύο σπουδαίες ομάδες όπως η Ουγγαρία και η Σοβιετική Ένωση, ήταν ένα μικρό θαύμα για τη χώρα. Με τρεις νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες η Ελλάδα συγκέντρωσε επτά βαθμούς και προκρίθηκε απευθείας στο Euro.

Ωστόσο, το ματς που μας χάρισε στην ουσία την πρόκριση, ήταν αυτό εναντίον των Σοβιετικών στη «Λεωφόρο Αλεξάνδρας». Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1979, η Ελλάδα κέρδισε με 1-0 τη Σοβιετική Ένωση με γκολ του Τάκη Νικολούδη στο 25’ και πάτησε κορυφή.

Η πρόκριση όμως δεν είχε έρθει ακόμα καθώς εκκρεμούσαν δύο ματς των Φινλανδών. Μία όμως ήττα από την Ουγγαρία και μία ισοπαλία με τη Σοβιετική Ένωση, έστειλαν την Εθνική Ελλάδας στην Ιταλία.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1994

Έπρεπε να περάσουν 14 χρόνια για να φτάσει ξανά η Εθνική Ελλάδας σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης και το 1994 θα ήταν η πρώτη της παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στα προκριματικά για το Mundial των ΗΠΑ, η «γαλανόλευκη» είχε κληρωθεί με Ρωσία, Ισλανδία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο και Γιουγκοσλαβία. Η τελευταία ωστόσο, αποκλείστηκε λόγω πολέμου κι έτσι στην ουσία δεν έλαβε μέρος στα προκριματικά.

Ελλάδα και Ρωσία ξεχώριζαν καθ’ όλη τη διάρκεια και έφτασαν στην τελευταία αγωνιστική, ισόβαθμες με 12 βαθμούς, αλλά την ελληνική ομάδα από κάτω λόγω χειρότερης διαφοράς τερμάτων (η νίκη ακόμα μετρούσε 2 βαθμούς). Η μοίρα έφερε τους δύο πρωτοπόρους αντιμέτωπους στον 8ο και τελευταίο αγώνα του ομίλου και μάλιστα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το οποίο είχε γεμίσει με 60.000 κόσμο.

Σε αυτό τον «τελικό» η Ελλάδα και πάλι με τον Παναγούλια στον πάγκο, βγήκε θριαμβεύτρια, καθώς το γκολ του Νίκου Μαχλά στο 69’ έκρινε το ματς και η Εθνική μας ομάδα προκρίθηκε στο Mundial ως πρώτη και αήττητη.

Euro 2004

Η διοργάνωση που άφησε άφωνο ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Η διοργάνωση που μέχρι και σήμερα δημιουργεί ανατριχίλα σε κάθε Έλληνα, μόνο και μόνο στο άκουσμά της.

To Euro 2004 ήταν μόλις η τρίτη μεγάλη διοργάνωση της Ελλάδας, ωστόσο, με τον «καπετάνιο» Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο, κανείς δεν ήξερε τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.

Για να φτάσει όμως η Εθνική μας στα γήπεδα της Πορτογαλίας, έπρεπε να περάσει από όμιλο με αντιπάλους την Ισπανία, την Ουκρανία, την Αρμενία και τη Βόρειο Ιρλανδία. Η Ελλάδα μάζεψε τελικά 18 βαθμούς, άφησε από κάτω της και τη «Φούρια Ρόχα» (την οποία κέρδισε με 1-0 στη Σαραγόσα με το τρομερό γκολ του Γιαννακόπουλου) και προκρίθηκε απευθείας στο Euro.

Ο αγώνας που έστειλε όμως την Εθνική μας στην Πορτογαλία, ήταν αυτός της τελευταίας αγωνιστικής με αντίπαλο τη Βόρειο Ιρλανδία στη «Λεωφόρο Αλεξάνδρας». Ο Βασίλης Τσιάρτας ευστόχησε στο πέναλτι που εκτέλεσε στο 69’ και το τελικό 1-0, έστειλε την Ελλάδα… στον έβδομο ουρανό.

Euro 2008

Έκτοτε άρχισε η καλύτερη περίοδος στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, τουλάχιστον όσον αφορά σε εθνικό επίπεδο. Η Ελλάδα ξεπέρασε γρήγορα την αποτυχία της να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, με μία μεγαλειώδης πρόκριση στο Euro 2008, το οποίο διεξήχθη σε Αυστρία και Ελβετία.

Το φορμάτ είχε αλλάξει, οι όμιλοι είχαν μεγαλώσει, οι ομάδες σε αυτούς είχαν αυξηθεί αλλά και πάλι, χώρος υπήρχε μόλις για 16 ομάδες. Η Ελλάδα κληρώθηκε στον τρίτο όμιλο με Τουρκία, Νορβηγία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Ουγγαρία και Μάλτα, σε μια προκριματική φάση που έμοιαζε με μαραθώνιο.

Κάνοντας μια πραγματικά εκπληκτική πορεία, η Ελλάδα έφτασε τρεις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση των ομίλων να θέλει μια νίκη για να προκριθεί απευθείας, έχοντας μονάχα μια ήττα από την Τουρκία με 4-1 στο «Καραϊσκάκης». Μοιραία, η ομάδα του Ρεχάγκελ κλήθηκε να παίξει αυτό τον τελικό στη γειτονική χώρα και συγκεκριμένα στο «Αλί Σάμι Γεν», έχοντας 4 βαθμούς προβάδισμα. Η Ελλάδα πλήρωσε όμως με το ίδιο νόμισμα την Τουρκία και με το γκολ του Αμανατίδη στο 79’, κέρδισε με 1-0 και κλείδωσε την πρόκριση και την πρωτιά.

Με δύο νίκες στους εναπομείναντες αγώνες, η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της με 31 βαθμούς και 7 βαθμούς διαφορά από τη 2η Τουρκία, που ήταν αυτή τελικά που πήρε το 2ο εισιτήριο.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2010

Το Mundial του 2010 ήταν το δεύτερο που η Ελλάδα λάμβανε μέρος αλλά εν τέλει ήταν και το πιο ιστορικό καθώς στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, η Εθνική μας πέτυχε την πρώτη της νίκη.

Για να φτάσει όμως εκεί, χρειάστηκε να κάνει μια υπερπροσπάθεια στον όμιλο των προκριματικών αλλά και μια τεράστια νίκη στα play-off.

Στο δεύτερο γκρουπ, η Ελλάδα κληρώθηκε με μια τρομερή Ελβετία αλλά και τις Λετονία, Ισραήλ, Λουξεμβούργο και Μολδαβία. Εκεί, παρότι ξεκίνησε εκπληκτικά, οι δύο ήττες μέσα-έξω από τους Ελβετούς και η μία σχεδόν καταδικαστική ισοπαλία στην έδρα της Μολδαβίας, κράτησαν την Ελλάδα ένα πόντο πίσω από την πρώτη Ελβετία. Εκείνοι προκρίθηκαν απευθείας και εμείς παρά τους 20 βαθμούς που συλλέξαμε θα έπρεπε να πάρουμε το πολυπόθητο εισιτήριο μέσω των play-offs.

Αντίπαλός μας εκεί, η Ουκρανία. Η ισοπαλία με 0-0 στο ΟΑΚΑ στο πρώτο ματς, άφησε πολλά ερωτηματικά, ωστόσο, στον αγώνα του Ντόνετσκ, η «γαλανόλευκη» ήταν καλύτερη, νίκησε με 1-0 με τέρμα του Σαπλιγγίδη στο 31’ και προκρίθηκε πανηγυρικά.

Euro 2012

Με τον Φερνάντο Σάντος πλέον στον πάγκο, η Εθνική κατάφερε να προκριθεί σε τρίτη σερί μεγάλη διοργάνωση και μάλιστα απευθείας.

Στον έκτο όμιλο των προκριματικών, η Ελλάδα είχε κληρωθεί με τις Κροατία, Ισραήλ, Λετονία, Γεωργία και Μάλτα. Κάνοντας μια τρομερή πορεία, έφτασε στην 9η και προτελευταία αγωνιστική να αντιμετωπίσει τους πρωτοπόρους τότε Κροάτες στο «Καραϊσκάκης». Η Εθνική ήταν ένα βαθμό πίσω από τους αντιπάλους της, αλλά με τη νίκη με 2-0 πέρασε πρώτη και έτσι η πρόκριση θα ήταν στα δικά της χέρια την τελευταία αγωνιστική.

Έτσι κι έγινε. Η Ελλάδα κέρδισε με 2-1 τη Γεωργία στην Τιφλίδα με γκολ των Φωτάκη και Χαριστέα στο 79’ και το 85’, ολοκλήρωσε μια σπουδαία ανατροπή (το γκολ των Γεωργιανών είχε πετύχει στο 19’ ο Ταργκαμάτζε) και προκρίθηκε ως πρώτη και αήττητη στο Euro.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2014

Το Mundial της Βραζιλίας είναι και η τελευταία μεγάλη διοργάνωση στην οποία έλαβε μέρος η Ελλάδα. Μένοντας στην ιστορία για τη μυθική πρόκρισή μας εναντίον της Ακτής Ελεφαντοστού αλλά και του άδικου αποκλεισμού μας από την Κόστα Ρίκα, το συγκεκριμένο Παγκόσμιο Κύπελλο μνημονεύεται και για το τέλος εποχής μιας υπέροχης Εθνικής Ελλάδας.

Ό,τι απέφυγε το 2012, το βρήκε μπροστά της η Εθνική τότε. Σε όμιλο με Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Σλοβακία, Λιθουανία, Λετονία και Λιχτενστάιν, η Εθνική τερμάτισε ισόβαθμη με τους Βόσνιους αλλά έμεινε 2η λόγω χειρότερης διαφοράς τερμάτων.

Έτσι η πρόκρισή μας, κρίθηκε στα play-offs. Αυτή τη φορά, αντίπαλός μας ήταν η Ρουμανία. Η νίκη με 3-1 (Μήτρογλου x2, Σαλπιγγίδης – Στάνκου) στο «Καραϊσκάκης» έβαλε τις βάσεις για να έρθει η ισοπαλία με 1-1 (Τοροσίδης αυτ. – Μήτρογλου) στο Βουκουρέστι και να χαρίσει στην Ελλάδα την 7η και ως σήμερα τελευταία μεγάλη διοργάνωση της ιστορίας της.