Τακτική ανάλυση: Γιατί η ΑΕΚ υπέταξε έναν «αδύναμο» Άρη
Η ΑΕΚ πέτυχε δύο γρήγορα γκολ κόντρα στον Άρη, φτάνοντας σε μια άκρως κυριαρχική και επαγγελματική νίκη.
Η Ένωση δεν προβληματίστηκε σε κανένα σημείο του ματς, είχε τον έλεγχο του αγώνα και την κατοχή της μπάλας κοντά στην αντίπαλη περιοχή και έφτασε σε ένα, τουλάχιστον φαινομενικά, εύκολο «τρίποντο».
Powered by Opta
Οι επιθετικές δοκιμές του Μάντζιου και η ΑΕΚ που το… καθάρισε νωρίς
Ο Άκης Μάντζιος σε ακόμα ένα ματς για τα playoffs της Stoiximan Super League, παράταξε έναν διαφορετικό επιθετικά Άρη. Μόνο εναντίον του ΠΑΟΚ στο «Βικελίδης» και εναντίον του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊασκάκης» άρχισε με την ίδια βασική επιθετική τετράδα (Μορόν, Νταρίντα, Σαβέριο, Σουλεϊμάνοφ).
Σε όλα τα άλλα παιχνίδια, αλλάζει διατάξεις και πρόσωπα ενώ χθες ξεκίνησε με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ κεντρικό επιθετικό, τον Φετφατζίδη πίσω από τον Ιρανό και τον Παναγίδη δεξιά. Κάτι που δεν είχε δοκιμάσει ξανά φέτος. Είναι ξεκάθαρο πως ο Έλληνας προπονητής ναι μεν προσπαθεί να βρει τρόπους να φανεί πιο ανταγωνιστικός εναντίον του Big-4, αλλά αυτό που μοιάζει πιο πιθανό, είναι πως θέλει να βρει τη σωστή φόρμουλα ενόψει Παναθηναϊκού για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.
Από την άλλη, η ΑΕΚ δεν είχε κάποια έκπληξη. Ο Λιβάι έμεινε εκτός αποστολής, με τον Πόνσε να παίρνει τη θέση του στην ενδεκάδα, τον Γκατσίνοβιτς να επιστρέφει στη μεσαία γραμμή και τον Τσούμπερ να πηγαίνει πίσω από τον Αργεντινό φορ.
Ο Αλμέιδα θέλησε αν είναι δυνατόν, να «καθαρίσει» το ματς από νωρίς και τα κατάφερε. Ο Πόνσε βρήκε δύο τελικές από τη μικρή περιοχή (τις μοναδικές εχθές) και με δύο γρήγορα τέρματα μέχρι το 14’, έκανε την επιθυμία του προπονητή του πραγματικότητα.
Αμφότερα τα γκολ προήλθαν από στατικές φάσεις. Το πρώτο από πλάγιο του Χατζισαφί, ο οποίος έπαιξε με τον Γιόνσον, εκμεταλλεύτηκε το κενό μεσοδιάστημα και έβγαλε μια εξαιρετική σέντρα για τον Πόνσε, ενώ το δεύτερο ήρθε από τα πόδια του Ελίασον μετά από εκτέλεση φάουλ.
Οι συνδυασμοί στα πλάγια της ΑΕΚ και ο τρομερός Πόνσε
Η φάση από την οποία έγινε το 1-0, ήταν ένας συνδυασμός που μόνο τυχαίος δεν είναι. Η ΑΕΚ του Αλμέιδα, προσπαθεί να φτιάχνει τέτοιες στιγμές μέσα στο ματς, είτε ύστερα από εκτέλεση πλαγίου άουτ, είτε μετά από κατοχή και μεταφορά της μπάλας στα πλάγια. Εκεί, δημιουργεί τριάδες με τους εσωτερικούς χαφ να παίρνουν πλάτος και τους ακραίους μπακ να κάνουν ένα είδους underlap για να βρίσκουν χώρο και να κάνουν σέντρες υπό καλύτερες προϋποθέσεις και πιο κοντά στην περιοχή.
Όσον αφορά τον Εζέκιελ Πόνσε, η αλήθεια είναι πως ο φορ της ΑΕΚ έχει γίνει αυτό ακριβώς που ήθελε ο Αλμέιδα. Ο παίκτης που θα παίρνει λιγότερο χρόνο συμμετοχής, αλλά θα μπορεί να «ξεκλειδώνει» ματς όπως αυτό με τον Άρη. Ο Αργεντινός επιθετικός μετά και τα δύο χθεσινά του γκολ, έφτασε τα 13 στο πρωτάθλημα, πιάνοντας τον Λιβάι Γκαρσία και τον Χουάν Μιριτέλο στην πέμπτη θέση του πίνακα των σκόρερ.
Αυτό που όμως ξεχωρίζει είναι ο χρόνος συμμετοχής του. Μόνο ο Λιβάι έχει πετύχει τόσα τέρματα σε λιγότερο χρόνο συμμετοχής από τον Πόνσε. Ο φορ από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο, έχει φτάσει τα 13 γκολ σε μόλις 1074 λεπτά, την ίδια στιγμή που ο Αργεντινός έχει 1275 λεπτά αγωνιστικής δράσης. Για να το δούμε και συγκριτικά, οι παίκτες που είναι πάνω από τους δύο της ΑΕΚ στον πίνακα των σκόρερ, έχουν από 1940 λεπτά συμμετοχής (Ιωαννίδης – 14 γκολ) ως και 2457 λεπτά (Μορόν – 15 γκολ). Είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά, που δείχνει την αποτελεσματικότητα και των δύο επιθετικών της Ένωσης.
Τέλος, ο Πόνσε έχει ξεκινήσει σε 12 ματς πρωταθλήματος φέτος για κανονική περίοδο και playoffs, σκοράροντας 12 φορές.
Άρης χωρίς ιδέες, ΑΕΚ με επαγγελματισμό
Ο Άρης άρχισε σε medium block την αμυντική του τοποθέτηση αλλά πολύ γρήγορα και μετά τα δύο γκολ που δέχτηκε συνέχισε να πιέζει πιο ψηλά, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στην ουσία, οι Θεσσαλονικείς απείλησαν δύο φορές μέσα στο πρώτο τέταρτο και μετά σίγησαν. Παναγίδης και Σαβέριο έφτασαν σε δύο τελικές, οι οποίες όμως συγκέντρωναν μικρές πιθανότητες επιτυχίας.
Ο Μάντζιος για τρίτο σερί ματς δεν κατάφερε να βγάλει στο γήπεδο κάποια από τις ιδέες του, με τον Άρη να μοιάζει εντελώς ανήμπορος να φτιάξει οτιδήποτε καλό από τη σέντρα και μπροστά.
Ο Έλληνας τεχνικός έβαλε τον Νταρίντα στη θέση του Ζιλ με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου σε μια προσπάθεια να κρατήσει μπάλα, ενώ τον ίδιο σκοπό είχαν και οι αλλαγές τού 64’, με τους Μορόν και Μανού Γκαρθία να παίρνουν τις θέσεις των Σαβέριο και Φετφατζίδη. Η κατοχή της μπάλας όμως για τον Άρη, δεν ξεπέρασε ποτέ το 35%, ενώ το τελικό νούμερο ήταν 68-32 υπέρ της Ένωσης.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω οφείλονται και στον τρόπο που η ΑΕΚ αγωνίστηκε. Κυριαρχική και άκρως επαγγελματίας, διαχειρίστηκε άψογα ένα ματς που μπορεί να στραβώσει. Ολοκλήρωσε τον αγώνα με 602 πάσες και 89% ευστοχία, έναντι μόλις 246 του Άρη που είχε 79% ευστοχία. Ο «δικέφαλος» πίεζε στο μεγαλύτερο μέρος του ματς ψηλά, μην αφήνοντας τον αντίπαλο να κάνει παιχνίδι, με το PPDA να γράφει στο τέλος 5,9 έναντι 19,5 του Άρη. Κάτι που αποδεικνύει και την αποτελεσματικότητα των γηπεδούχων στην πίεση.
Η καλή πίεση όμως, δεν… κάνει τη δουλειά μόνη της. Η ΑΕΚ αναχαίτισε μπάλες ή ανέκτησε κατοχές στο επιθετικό της τρίτο κάμποσες φορές. Συνολικά, οι «κιτρινόμαυροι» είχαν 77 ανακτήσεις, με τις 16 να τις κάνει κοντά στην περιοχή του Άρη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Ένωση να μπορεί να απειλήσει με μεγαλύτερη ποιότητα και να πατήσει περισσότερο το αντίπαλο «κουτί».
Η ομάδα του Αλμέιδα τελείωσε το ματς με 2,39 xG έναντι μόλις 0,15 xG του Άρη, ενώ είχε 26 επαφές στην αντίπαλη περιοχή, κόντρα στις μόλις 5 της ομάδας του Μάντζιου. Το νούμερο στο ημίχρονο ήταν 20-2, δείχνοντας πως η ΑΕΚ του δεύτερου μέρους, κατέβασε ρυθμό και ένταση.
Παρεμπιπτόντως, τα 0,15 xG των Θεσσαλονικιών ήταν η δεύτερη χειρότερη επίδοσή τους φέτος. Χειρότερο νούμερο έφτιαξαν μονάχα στις 21/1 στο «Βικελίδης», σε μια ήττα με 2-1 κόντρα στον Ολυμπιακό, όπου ολοκλήρωσαν τον αγώνα με 0,08 xG.
Η απαρατήρητη δουλειά του Γιόνσον, ο «Mr. Assist» Ελίασον και ο «τα κάνω όλα και συμφέρω» Χατζισαφί
Αρχικά, ενδιαφέρον προκαλεί ο τρόπος και οι χώροι στους οποίους κινείται ο Γενς Γιόνσον. Ο Δανός αγωνίζεται σαν εξάρι στη διάταξη του Αλμέιδα και ο ρόλος του είναι να δημιουργεί όλο το παιχνίδι της ΑΕΚ. Η παρουσία του πολλές φορές περνά απαρατήρητη, αλλά η δουλειά που κάνει είναι μοναδική.
Ο Γιόνσον σε φάση επιθετικής ανάπτυξης έρχεται χαμηλά και μπαίνει ανάμεσα στα στόπερ της ΑΕΚ, ξεκινώντας επιθέσεις με ακρίβεια και ασφάλεια. Όταν όμως η ομάδα βρίσκεται σε πιο ψηλά σημεία στο γήπεδο, δεν μένει αμέτοχος. Έρχεται πάντα ως έξτρα παίκτης για να δημιουργεί τριάδες με τους συμπαίκτες του, για καλύτερη κυκλοφορία και προς τέρψη των επιθυμιών του Αλμέιδα για τον τρόπου που η ομάδα του θέλει να απειλεί.
Ο Νίκλας Ελίασον είναι πραγματικά ένας game changer για την ΑΕΚ. Το απέδειξε και χθες με την ασίστ που έβγαλε, το αποδεικνύει και σε κάθε παιχνίδι της ομάδας του. Ο Σουηδός έφτασε τις 7 ασίστ στο πρωτάθλημα φέτος, όντας στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας μαζί με τους Ματέους Σάντος και Φώτη Ιωαννίδη. Ο 28χρονος εξτρέμ όμως, δεν σταματά εκεί. Στο δείκτη expected assist μετρά 9,07 στη φετινή Super League. Νούμερο που τον τοποθετεί στην πρώτη θέση και μάλιστα με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο Μπαρτόλο του Αστέρα Τρίπολης που έχει 6,18. Είναι μεν underachiever, αλλά οι ασίστ δεν εξαρτώνται μόνο από τον πασέρ.
Ο Ελίασον μετρά επίσης 140 επιτυχημένες σέντρες (1ος στο πρωτάθλημα), 154 επιτυχημένες ντρίπλες (2ος στο πρωτάθλημα) και 20 πάσες-κλειδιά (3ος στο πρωτάθλημα).
Τέλος, η παρουσία του Χατζισαφί φέτος είναι γενικά εξαιρετική, χθες όμως ο Ιρανός μπακ τα έκανε όλα. Ολοκλήρωσε τον αγώνα με 68/78 πάσες (87%), μία ασίστ, 103 επαφές (τις περισσότερες στο ματς), 6/12 μονομαχίες, 6 αμυντικές ενέργειες (τις περισσότερες από παίκτη της ΑΕΚ) και 2 πάσες-κλειδιά.