Τακτική ανάλυση: Ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε ποτέ «αντίδοτο» στις μεταβάσεις του ΠΑΟΚ
01.04.24 | 12:50
Ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε ποτέ «αντίδοτο» στις επιθετικές μεταβάσεις του ΠΑΟΚ, ο Τερίμ «διάβασε» λάθος το ματς κι έτσι η ομάδα του Λουτσέσκου πήρε τη νίκη με 3-2, κάνοντας σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση τουλάχιστον της δεύτερης θέσης.
Το 4-4-2 του Τερίμ και η ψυχρολουσία του πρώτου λεπτού
Οι εκπλήξεις που έκρυβε το χθεσινό ματς, άρχισαν πριν καν ο διαιτητής σφυρίξει την έναρξη του αγώνα. Με την ανακοίνωση της ενδεκάδας, όλοι έτρεξαν να… βγάλουν άκρη για τον τρόπο που θα έπαιζε ο Παναθηναϊκός. Ο Φατίχ Τερίμ έβαλε Σπόραρ και Ιωαννίδη μαζί κι έτσι πολλοί σκέφτηκαν το 4-4-2 ως πιθανή διάταξη. Ωστόσο, αυτό που είδαμε στο γήπεδο τουλάχιστον για ένα 45λεπτο, ήταν κάτι που έμοιαζε σε 4-1-3-2.
Ο Τσέριν αγωνιζόταν σχεδόν μόνος του στον άξονα ως 6άρι, Μπερνάρ και Κώτσιρας είχαν τον ρόλο των εσωτερικών χαφ, ο Μπακασέτας ήταν λίγο πιο μπροστά ενώ ο Ιωαννίδης δεν ήταν ακριβώς δίπλα στον Σπόραρ, αλλά γύρω του.
Η αλχημεία του Τούρκου τεχνικού τελικά δεν βοήθησε τους «πράσινους» τουλάχιστον στο ξεκίνημα. Μόλις στο πρώτο λεπτό, ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ με τον Ντεσπόντοφ, σε μια φάση όμως που ξεκίνησε από τη δεξιά πλευρά του Παναθηναϊκού. Αυτό που διακρίνεται εύκολα, είναι πως Κώτσιρας και Βαγιαννίδης δεν έχουν ακόμα καταλάβει ποιος από τους δύο θα αναλαμβάνει το πρώτο μαρκάρισμα της πλευράς τους. Με αποτέλεσμα ο Γεντβάι να τραβηχτεί πολύ πλάγια για να μαρκάρει τον Τόμας και να μείνουν πίσω κενοί χώροι, που βοήθησαν τον Βούλγαρο να σκοράρει.
Γενικά, ο Λουτσέσκου σημάδεψε αυτή την πλευρά του ΠΑΟ, καθώς το 53% των επιθέσεων των φιλοξενούμενων στο πρώτο μέρος δημιουργήθηκαν από εκεί ενώ Ράφα Σοάρες και Τάισον αντάλλαξαν την μπάλα 22 φορές, νούμερο ρεκόρ για το χθεσινό ματς.
ΠΑΟΚ… καρμπόν και το «ασπρόμαυρο» πρώτο 20λεπτο
Το είπαμε και χθες, στην ανάλυση των προηγούμενων αγώνων των δύο ομάδων. Ο Λουτσέσκου, περισσότερο εναντίον του Παναθηναϊκού και λιγότερο εναντίον των ΑΕΚ και Ολυμπιακού, παρατάσσει διαφορετικά την ομάδα του. Δεν… γίνεται εμμονικός με το build up, ζητάει από τον Κοτάρσκι να παίζει με μακρινές μεταβιβάσεις ενώ προσπαθεί να χτυπάει στην επιθετική μετάβαση.
Όλα αυτά τα είδαμε στο χθεσινό ματς. Όπως βλέπουμε στις αναλύσεις της κορυφαίας εταιρείας στατιστικών, OPTA, oι Θεσσαλονικείς είναι τρίτοι φέτος στο πρωτάθλημα στην κατοχή μπάλας με 61%, δεύτεροι στις πάσες με 449 και δεύτεροι στις επιτυχημένες μεταβιβάσεις με 85%. Για ακόμα μια φορά όμως, όπως και στα προηγούμενα ματς των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα, αυτοί οι αριθμοί του ΠΑΟΚ έπεσαν κατά πολύ. Χαρακτηριστικά, χθες οι φιλοξενούμενοι είχαν 40% κατοχή, επιχείρησαν 310 πάσες με 77% ευστοχία ενώ η τελευταία γραμμή της άμυνάς τους ήταν αρκετά χαμηλά και συγκεκριμένα στα 17,4 μέτρα.
Επιπλέον, ο Κροάτης πορτιέρε έκανε 17 μακρινές μπαλιές (11 επιτυχημένες) από τις 7 που έχει μέσο όρο.
Από την άλλη, οι «πράσινοι» πίεζαν σε high block με ένταση και κυρίως συντονισμένα, θέλοντας να διακόψουν την πιθανότητα ανάπτυξης των αντιπάλων. Επίσης, κυκλοφορούσαν πολύ την μπάλα, ανέβαζαν αρκετούς παίκτες κοντά στα αντίπαλα καρέ, ενώ ο Ιωαννίδης «κόλλαγε» κάθε φορά στην πλευρά που παιζόταν το παιχνίδι για να βοηθήσει στη δημιουργία ως έξτρα παίκτης.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να έχει 70% κατοχή στο πρώτο 20λεπτό, αλλά ο ΠΑΟΚ να έχει ένα γκολ κι ακόμα δύο μεγάλες ευκαιρίες, με 3 σουτ από το «κουτί».
Η προσπάθεια του Μπερνάρ να τρέξει και τα άλυτα προβλήματα στα μεσοδιαστήματα
Έκτοτε ο Παναθηναϊκός ισορρόπησε κάπως το ματς και άρχισε να απειλεί κι εκείνος. Ο Μπερνάρ κατάλαβε την αδυναμία των Ότο και Ντεσπόντοφ να καλύψουν με επιτυχία την πλευρά κι έτσι θέλησε να «χτυπήσει» εκεί. Ήταν εμφανές πως σε κάποια σημεία του ματς, οι δύο παίκτες του ΠΑΟΚ μπερδεύονταν από τη διάταξη των «πρασίνων» και δεν ήξεραν ποιον παίκτη να μαρκάρουν κι αυτό ήταν κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Βραζιλιάνος, ο οποίος άρχισε να τρέχει σε κάθε ευκαιρία, αφήνοντας στην άκρη το σετ παιχνίδι.
Από μια τέτοια φάση μάλιστα, προήλθε και η ισοφάριση του Παναθηναϊκού.
Οι γηπεδούχοι ρίσκαραν, ανεβάζοντας και τους 10 παίκτες πάνω από τη μεσαία γραμμή, βάζοντας τον ΠΑΟΚ στην περιοχή του σε αρκετές στιγμές του πρώτου μέρους και παράλληλα, μειώνοντας τους διαθέσιμους χώρους γύρω από την μπάλα. Χαρακτηριστικό, πως η αντίστοιχη τελευταία γραμμή άμυνας της ομάδας του Τερίμ ήταν πολύ ψηλά και συγκεκριμένα στα 39,3 μέτρα.
Οι φιλοξενούμενοι όμως, είχαν απαντήσεις στην πίεση του ΠΑΟ. Έσπαγαν την πρώτη γραμμή άμυνας με δυσκολία, αλλά κάθε φορά που το έκαναν, τα κενά στα μεσοδιαστήματα και στον χώρο πίσω από τα χαφ των γηπεδούχων, ήταν τεράστια. Κάπως έτσι, ο ΠΑΟΚ πήρε προβάδισμα λίγο πριν οι δύο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια.
Η διαχείριση του ΠΑΟΚ και ο φλύαρος Παναθηναϊκός
Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Τερίμ θέλησε να διορθώσει την εικόνα της ομάδας του κι έτσι έκανε τρεις αλλαγές μαζί. Χουάνκαρ, Πέρεθ και Παλάσιος μπήκαν στις θέσεις των Μλαντένοβιτς, Βαγιαννίδη και Σπόραρ, ενώ ο Τούρκος τεχνικός άλλαξε τη διάταξη στο… συνηθισμένο 4-3-3.
Ο Παναθηναϊκός βελτίωσε τη λειτουργία του, μείωσε τα κενά του, συνέχισε να έχει τη συντριπτική κατοχή (τελείωσε το ματς με 61%) ενώ πίεζε ψηλά προσπαθώντας να «χτυπήσει» κυρίως την πλευρά του Ότο. Από τη μεριά του ο ΠΑΟΚ, είχε πέσει ακόμα πιο χαμηλά στο γήπεδο, αφήνοντας στους γηπεδούχους τον πλήρη έλεγχο.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι φιλοξενούμενοι έκαναν μόλις 6 ανακτήσεις μπάλας στο επιθετικό τρίτο ενώ οι γηπεδούχοι 24. Επίσης, το PPDA (passes per defensive action – πάσες του αντιπάλου που αφήνει μια ομάδα, μέχρι να κάνει την πρώτη της αμυντική παρέμβαση) δείχνει ξεκάθαρα την εικόνα του ματς. Στο συγκεκριμένο δείκτη, ο ΠΑΟΚ είχε 18 ενώ ο Παναθηναϊκός μόλις 5,6.
Με λίγα λόγια, ο ΠΑΟΚ διαχειριζόταν το παιχνίδι και περίμενε την ευκαιρία να «χτυπήσει» ξανά στην κόντρα (κάτι που έγινε στο 88’) ενώ ο Παναθηναϊκός ήταν λίγο φλύαρος. Ως απόδειξη αυτού, είναι το στατιστικό που δείχνει πως οι γηπεδούχοι είχαν 37 ενέργειες στο αντίπαλο «κουτί», αλλά 9 τελικές μέσα από αυτό, ενώ οι φιλοξενούμενοι 18 συνολικά ενέργειες με 10 τελικές προσπάθειες. Ωστόσο, όσες φορές προσπάθησε να απειλήσει ο ΠΑΟ, ο Κοτάρσκι έδειξε την ικανότητά του με τον Κροάτη να έχει 3 σημαντικές επεμβάσεις στο δεύτερο μέρος.
Στο τέλος του αγώνα, η αμυντική ολιγωρία της άμυνας του ΠΑΟΚ λίγο έλειψε να κάνει εκ νέου, ροντέο το ματς αλλά το μόνο που κατάφερε ο Παναθηναϊκός ήταν να μειώσει το σκορ και πάλι με τον Μπερνάρ.
Πρωταγωνιστές του αγώνα
Μπράντον Τόμας: Ο Ισπανός φορ ήταν καθοριστικός και τελείωσε το ματς με 1 γκολ, 3 σουτ εντός εστίας, 3/3 ντρίπλες και 7/16 μονομαχίες.
Κωνσταντίνος Κουλιεράκης: Μπορεί να μη φάνηκε, αλλά ο Έλληνας αμυντικός έκανε μια κορυφαία εμφάνιση. Συνολικά είχε 20/29 πάσες (69%), 7/9 μονομαχίες, 47 επαφές, 1 πάσα-κλειδί, 15 αμυντικές ενέργειες, τις περισσότερες από τον οποιονδήποτε, ενώ ολοκλήρωσε τον αγώνα χωρίς να δεχθεί ούτε μία ντρίπλα.
Μπερνάρ: Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην κέρδισε αλλά ο Βραζιλιάνος είχε εξαιρετική παρουσία. Σε 90′ αγώνα είχε 2 γκολ, 2 τάκλιν, 40/50 πάσες (80%), 4/12 μονομαχίες, 3 σουτ στην εστία, 1/6 ντρίπλες ενώ τελείωσε το ματς με 83 επαφές, τη δεύτερη καλύτερη χθεσινή επίδοση μετά τις 94 του Κώτσιρα.