Ο βοηθός σε ματς του πρωταθλήματος Φωτογραφία: Eurokinissi

Διαιτησία

Τι θέλουν οι διαιτητές για τον νέο πίνακα της Super League

26.06.24 | 13:40

Γράφει: Avatar photo

Οι διαιτητές περιμένουν τις εξελίξεις με τον νέο αρχιδιαιτητή και τη στελέχωση της ΚΕΔ. Συζητούν μεταξύ τους διάφορα θέματα. Ένα από αυτά είναι πολύ σημαντικό και αφορά τη συμμετοχή τους στα παιχνίδια της ανώτερης επαγγελματικής κατηγορίας.

Θεωρούν ότι πρέπει να μειωθεί αρκετά ο αριθμός των ρέφερι στον πίνακα. Το πρωτάθλημα της σεζόν 2023-2024 άρχισε και ολοκληρώθηκε με 27 Έλληνες διαιτητές. Θέλουν στο φετινό να μείνουν 18, το πολύ 20! Έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να σφυρίξουν σε περισσότερες αναμετρήσεις. Να έχουν καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό.

Οι Έλληνες κάνουν αναπόφευκτα τη σύγκριση με τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό. Με όσα ισχύουν στα προηγμένα πρωταθλήματα που δεν έχουν αγώνες διαβάθμισης. Για παράδειγμα, οι 15 ξένοι ρέφερι που ήρθαν φέτος για να διευθύνουν τα ελληνικά ντέρμπι, σφύριξαν στη χώρα τους κατά μέσο όρο 15 με 16 παιχνίδια! Ορισμένοι περισσότερα. Δύο από τους δικούς μας έφτασαν τα 11. Τα στοιχεία αφορούν την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Ο λόγος για τον Διαμαντόπουλο και τον Σιδηρόπουλο. Ο Μανούχος ακολουθεί στη λίστα με 10. Όσον αφορά στους υπόλοιπους διεθνείς, ο Παπαδόπουλος διαιτήτευσε 8 ματς και οι Βεργέτης, Παπαπέτρου, Φωτιάς από 7!!! Οι μη διεθνείς έψαχναν τους ορισμούς με το κιάλι…

Αραιά και που

Όταν οι διεθνείς έχουν λίγους ορισμούς, όσοι δεν φέρουν το σήμα της FIFA έχουν λιγότερους. Είναι λογικό. Οι περισσότεροι κόλλησαν στους 6 με 5. Έγιναν όμως και χειρότερα. Ο Τσακαλίδης, ο Ζαμπαλάς και ο Τσιμεντερίδης έμειναν στους 4. Ο Κουμπαράκης, ο Ματσούκας και ο Μαλούτας στους 3. Η ΕΠΟ δηλαδή διατηρεί διαιτητές στην πρώτη κατηγορία, που ουσιαστικά δεν σφυρίζουν ή το κάνουν ελάχιστες φορές κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Οι πιο πολλοί έχουν μετατραπεί σε VARίστες ή σε τέταρτους διαιτητές στα παιχνίδια. Ενώ τουλάχιστον για τον δεύτερο ρόλο μπορούν να επιλεγούν ρέφερι από τη δεύτερη κατηγορία. Άνετα μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους μεταξύ των πάγκων και έτσι αποκτούν πιο συχνή επαφή με το επίπεδο της Super League.

Η ζημιά έχει γίνει με την έλευση των ξένων διαιτητών. Όμως δεν υπάρχει διάθεση ή πρόθεση να αλλάξει αυτό στο προσεχές μέλλον. Συνεπώς πρέπει να παρθούν μέτρα. Να γίνει πιο ευέλικτος ο πίνακας. Πιο λειτουργικός. Καλό θα είναι λοιπόν ο ξένος αρχιδιαιτητής να ακούσει τους ρέφερι πριν πάρει τις τελικές αποφάσεις. Να ακούσει τους προβληματισμούς τους και να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν. Στο φινάλε αυτοί θα σφυρίξουν στα παιχνίδια. Όχι αυτός.

Πίνακας με 27 διαιτητές δεν υπάρχει πουθενά και μάλιστα σε πρωτάθλημα 14 ομάδων που καλούνται να σφυρίξουν ρέφερι από άλλες χώρες. Είναι ελληνική πατέντα. Η Ισπανία, η Αγγλία, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν περισσότερες ομάδες και λιγότερους ρέφερι. Πως τα καταφέρνουν οι επιτροπές διαιτησίας εκεί και δεν μπορεί κάνει το ίδιο η ΚΕΔ της ΕΠΟ;
Οι διαιτητές θέλουν μείωση του αριθμού στον πίνακα. Ας τους ρωτήσει επιτέλους κάποιος. Θέλουν να μείνουν όσοι αξίζουν αλλά με την προοπτική να είναι ενεργοί. Όχι τον περισσότερο καιρό να μπαίνουν στη ναφθαλίνη.