Το υβριδικό σύστημα δίνει τη λύση
17.04.24 | 05:06
Σε ένα παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής των play offs της Super League και σε ένα της 4ης των play outs συνεργάστηκε Έλληνας διαιτητής με ξένο. Το ματς ΑΕΚ-Άρης (2-0) σφύριξε ο Βαγγέλης Μανούχος, έχοντας στο VAR τον Ολλανδό Έργουιν Μπλανκ.
Την αναμέτρηση Κηφισιά-Παναιτωλικός (0-1) διηύθυνε ο Άρης Διαμαντόπουλος με Varίστα τον επίσης Ολλανδό Άλαρντ Λίντχαουτ.
Τα αποτελέσματα αναφορικά με το επίπεδο απόδοσης των ρέφερι ήταν εντυπωσιακά. Καμία ομάδα δεν εξέφρασε παράπονα, κανείς δεν αμφισβήτησε την ορθότητα των αποφάσεων που πάρθηκαν στον αγωνιστικό χώρο.
Και οι δύο αγώνες ήταν πολύ σημαντικοί και η διαιτησία πέρασε απαρατήρητη. Το υβριδικό σύστημα, δηλαδή Έλληνας ρέφερι εντός γηπέδου και ξένος στο VAR, λειτούργησε άψογα.
Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που συνέβη αυτό. Η αρχή έγινε φέτος στο παιχνίδι Άρης-ΑΕΚ (3-3), που διεξήχθη την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.
Ο Ολλανδός Κλέι Ρουπέρτι, που ήταν στο δωμάτιο ελέγχου, βοήθησε σημαντικά τον Τάσο Σιδηρόπουλο σε όλες τις επίμαχες φάσεις του αγώνα.
Τον διόρθωσε σε μία ενώ στις υπόλοιπες συμφώνησε με τις αποφάσεις του. Η ΑΕΚ «φώναξε» μετά αλλά δεν είχε δίκιο.
Προφανώς το έκανε εξαιτίας της απώλειας των βαθμών. Όμως δώστε προσοχή σε μία λεπτομέρεια. Διαμαρτυρήθηκε για τον Έλληνα διαιτητή και όχι για τον VARίστα.
Εδώ ακριβώς είναι όλη η ουσία της υπόθεσης. Η βασική αιτία που κάνει το υβριδικό σύστημα καλύτερο για το ελληνικό πρωτάθλημα.
Το ανάποδο θα προκαλέσει προβλήματα
Ας αντιστρέψουμε τα πράγματα, βάζοντας ξένο διαιτητή να σφυρίξει και Έλληνα στο VAR.
Η συγκεκριμένη εκδοχή του υβριδικού δεν πρόκειται να λειτουργήσει στους αγώνες της Super League.
Μόλις ο Έλληνας παρέμβει από το δωμάτιο ελέγχου για να αλλάξει την απόφαση του ξένου ρέφερι θα προκληθούν αντιδράσεις.
Η καχυποψία και η αμφισβήτηση θα κυριαρχήσουν. Θα γίνουν επικοινωνιακές επιθέσεις κατά του Έλληνα.
Θα κατηγορηθεί για πρόθεση να επηρεάσει τον ξένο διαιτητή και να διαμορφώσει το αποτέλεσμα του ματς.
Όμως ο ξένος στο VAR, όπως συνέβη με τον Ρουπέρτι, δεν αμφισβητείται. Ο Έλληνας πάντα, όπου και να είναι.
Εντός ή εκτός του αγωνιστικού χώρου. Ο ξένος όχι. Είναι η ασπίδα του Έλληνα διαιτητή.
Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όταν ο ξένος εγκρίνει, συμφωνεί με την απόφαση του Έλληνα στο γήπεδο, όλοι πάνε πάσο.
Χάνουν το άλλοθι για να διαμαρτυρηθούν. Είδατε τι έκανε ο Αλμέιδα. Στον Σιδηρόπουλο αναφέρθηκε.
Όχι στον Ρουπέρτι και φυσικά δεν έπεισε τους ουδέτερους. Όσους δεν υποστηρίζουν την ομάδα στην οποία είναι προπονητής.
Ο ξένος δεν αποτελεί εγγύηση στον αγωνιστικό χώρο
Κάθε ξένος διαιτητής που έρχεται να σφυρίξει αγώνα στη Super League, ότι και να κάνει κατά τη διάρκεια του αγώνα, δεν τιμωρείται.
Επιστρέφει στην χώρα του σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Αντιθέτως στον Έλληνα επιβάλλεται ποινή, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός του πίνακα και έρχεται αντιμέτωπος με αντιδράσεις του κόσμου στον τόπο που ζει και εργάζεται.
Όταν η ΚΕΔ φέρνει διαιτητή από την elite κατηγορία της UEFA, μειώνει θεωρητικά τις πιθανότητες για να γίνει λάθος στο ματς.
Ούτε αυτό όμως ισχύει απόλυτα. Για παράδειγμα, πέρσι ο Ιταλός Μάσα διηύθυνε το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ (1-3) και πέρασε από …πριονοκορδέλα τους ερυθρόλευκους.
Το κερασάκι στην τούρτα της διαιτητικής τραγωδίας ήταν η απόφαση του να καταλογίσει πέναλτι υπέρ του Βίντα, που δεν έγινε!!!
Ο Στίλερ, που είναι στην elite, δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα στο πρόσφατο ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (2-2) αλλά τα μέλη της επιτροπής διαιτησίας δεν ξετρελάθηκαν από την εμφάνιση του.
Απλά απέφυγε το χοντρό λάθος. Τι έκαναν όμως οι υπόλοιποι που ήρθαν και δεν είναι στην κορυφή της ευρωπαϊκής διαιτητικής πυραμίδας;
Ο Γερμανός Ντίγκερτ δεν είδε (;) το φάουλ του Κωνσταντέλια στον Ροντινέι στο κέντρο του γηπέδου στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (1-4) και αμέσως μετά οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν.
Ο Γερμανός Σλάγκερ δεν είδε (;) το χέρι του Ναβάρο στο κέντρο, η μπάλα έφτασε στον Ελ Κααμπί, ο οποίος λίγο έλειψε να κάνει το 2-2 στο ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (1-3).
Ο Πορτογάλος Περέιρα, το καμάρι του Αβέϊρο, ανέχτηκε το σκληρό παιχνίδι στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ (2-1) σε τέτοιο βαθμό, που από θαύμα οι πάγκοι ήρθαν στα χέρια λίγο πριν από το τέλος του αγώνα και όχι αρκετές φορές νωρίτερα.
Απλά στάθηκε τυχερός που δεν χρειάστηκε να πάρει απόφαση για σημαντική φάση μέσα στις περιοχές. Ο Στάβρεφ;
Τώρα το θέμα αρχίζει να μετατρέπεται σε ανέκδοτο. Έκανε ότι μπορούσε για να μην νικήσει ο Παναθηναϊκός τον Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης (0-2).
Για να μην αναλύσουμε τι συνέβη με τον Μοχάμεντ Αλ Χακίμ, όσες φορές ήρθε φέτος στην χώρα μας και τον ανεκδιήγητο Νταμπάνοβιτς, στον οποίο έχει πλέον «απαγορευτεί» η είσοδος στην χώρα.
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση του Δανού Ρέντερ, ο οποίος είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Κύπρο αλλά μετά από λίγες ημέρες ήταν σωστός στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ (2-3).
Η εμφάνιση του ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας σε σύγκριση με τους ξένους συναδέλφους του που σφύριξαν φέτος στη Super League και δεν αποτελούν τα πρώτα διαιτητικά βιολιά της UEFA.
Οι ξένοι ήρθαν και στην πλειονότητα τους προκάλεσαν προβλήματα αντί να δώσουν λύσεις και να κάνουν τη διαφορά.
Το μοντέλο που δείχνει το μέλλον
Το υβριδικό σύστημα (Έλληνας-ξένος στο VAR) μοιάζει στην παρούσα φάση να είναι το καταλληλότερο για το ελληνικό πρωτάθλημα.
Αυτό που προσφέρει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από διαιτητικής πλευράς στα παιχνίδια. Δεν το υποστηρίζουμε εμείς.
Τα στοιχεία το αποδεικνύουν. Όποιος εξετάσει και ζυγίσει τα πράγματα μακριά από συμφέροντα, ομαδικά και οπαδικά, μπορεί να το διαπιστώσει με ευκολία.
Το είχε ρίξει ως ιδέα ο Σταύρος Μάνταλος πριν από μήνες. Το επανέλαβε πρόσφατα ο Γιώργος Μποροβήλος με τη διαφορά ότι πρότεινε να γίνεται σε όλα τα παιχνίδια.
Η λογική και η φιλοσοφία παραμένει ίδια. Οι ομάδες πρέπει με ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα και να πάρουν αποφάσεις.
Το μοντέλο του Έλληνα διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο με Έλληνα στο VAR δεν είναι αποδεκτό από την πλευρά τους.
Είδαμε τι συνέβη με τον ορισμό του Μανούχου στο ντέρμπι ΑΕΚ-Άρης (2-0). Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ αντέδρασαν, ζητώντας να οριστεί ξένος διαιτητής.
Δεν έχουν πειστεί ακόμα για την επιστροφή των Ελλήνων διαιτητών στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να σφυρίξουν σε ντέρμπι.
Οι ίδιοι οι ρέφερι πρέπει να το κάνουν με τις εμφανίσεις τους. Πάντως το υβριδικό σύστημα θα εφαρμοστεί ξανά από την ΚΕΔ μέχρι το τέλος της αγωνιστικής σεζόν.
Σε κάθε ευκαιρία και θα κριθεί εκ νέου η αποτελεσματικότητα του. Πάντως τα πρώτα δείγματα είναι άκρως ενθαρρυντικά.