Εθνική Ομάδα

Πογέτ vs Σανιόλ: Η Μπορντό, η διαφορετική φιλοσοφία και το κεφάλαιο Εθνική ομάδα

25.03.24 | 08:15

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Γκουστάβο Πογέτ και Γουίλι Σανιόλ βρίσκονται ένα ματς μακριά από τη μεγαλύτερη προπονητική στιγμή της καριέρας τους. Ποια τα κοινά και ποιες όμως οι διαφορές των δύο προπονητών;

Η προπονητική τους πορεία και το κοινό πέρασμα από την Μπορντό

Ο Γκουστάβο Πογέτ είναι σαφώς ένας πιο έμπειρος προπονητής από τον Γουίλι Σανιόλ. Στα 56 του χρόνια πλέον, έχει περάσει από πολλές ομάδες, χωρίς όμως να καταφέρει να αφήσει το στίγμα του σε καμία. Ξεκίνησε ως βοηθός στις Σουίντον, Λιντς και Τότεναμ ενώ έγινε πρώτος προπονητής για πρώτη φορά το 2009 για λογαριασμό της Μπράιτον, που εκείνη την περίοδο βρισκόταν στη Λιγκ 1 της Αγγλίας.

Μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στους «γλάρους», η διοίκηση των Άγγλων «τερμάτισε τη συνεργασία τους με άμεση ισχύ για λόγους πειθαρχίας», κάτι που ο Πογέτ έμαθε όσο μετέδιδε για το BBC, τον αγώνα Ισπανία – Νιγηρία για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2013. Ο Ουρουγουανός προπονητής έφτασε την ομάδα ως την Τσάμπιονσιπ αλλά αποχώρησε κάπως άδοξα.

Ακολούθησαν δύο χρόνια στη Σάντερλαντ, την οποία στην πρώτη του σεζόν οδήγησε ως τον τελικό του Λιγκ Καπ. Μετά από τη 14η θέση της σεζόν 13/14, ο Πογέτ απολύθηκε την ακριβώς επόμενη χρονιά, έχοντας την ομάδα του στη 17η θέση της Πρέμιερ Λιγκ.

Στη συνέχεια έκατσε στον πάγκο της ΑΕΚ, της Μπέτις, της κινεζικής Σενχουά, της Μπορντό και της Ουνιβερσιτάδ Κατόλικα, πουθενά όμως δεν έμεινε για παραπάνω από λίγους μήνες. Ενώ η αποχώρησή του σχεδόν απ’ όλες, συνοδεύτηκε με… αρκετό παρασκήνιο.

Από την άλλη ο Σανιόλ, έχει αρκετά μικρότερο βιογραφικό. Οι πρώτες προπονητικές του εμπειρίες ήρθαν από τις μικρές Εθνικές ομάδες της Γαλλίας. Πρώτα της κ20 και ύστερα της κ21, πριν έρθει η πρώτη του δουλειά σε υψηλό επίπεδο.

Η Μπορντό αφού δεν μπόρεσε να κάνει προπονητή της τον Ζινεντίν Ζιντάν, προχώρησε στην απόκτηση ενός άλλου Γάλλου, του Γουίλι Σανιόλ. Το διετές πέρασμα του 47χρονου σήμερα τεχνικού από τους «Γιρονδίνους» δεν ήταν κακό. Στην πρώτη του χρονιά τερμάτισε στην 6η θέση του γαλλικού πρωταθλήματος ενώ την επόμενη οδήγησε την ομάδα του ως τους ομίλους του Europa League, όπου όμως τερμάτισε στην τελευταία θέση. Ο Γάλλος απολύθηκε από την Μπορντό στα μέσα της 2ης σεζόν του εκεί, μετά από μια ήττα με 4-0 από την Τουλούζ στο τοπικό ντέρμπι.

Στη συνέχεια, ο Σανιόλ έμεινε για λίγο ξανά πίσω… από τις κάμερες για λίγους μήνες καθώς έγινε βοηθός του Αντσελότι στην Μπάγερν Μονάχου, πριν τελικά απολυθούν αμφότεροι.

Κεφάλαιο Εθνική Ομάδα

Πογέτ και Σανιόλ, ανέλαβαν Ελλάδα και Γεωργία χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία σε ανάλογο πόστο. Κι αν ο τεχνικός των Γεωργιανών είχε περάσει για λίγο από τα μικρά κλιμάκια της Εθνικής Γαλλίας, ο προπονητής της Εθνικής δεν είχε καμία σχέση με τον «χώρο».

Αυτό όπως φαίνεται δεν έπαιξε κανένα ρόλο καθώς αμφότεροι, κάνουν επιτυχημένες πορείες με τις ομάδες τους.

Οδήγησαν την Ελλάδα και τη Γεωργία στα playoffs του Nations League κατακτώντας την πρώτη θέση στους ομίλους που αγωνίστηκαν ενώ παράλληλα, προβιβάστηκαν και στη 2η κατηγορία της διοργάνωσης.

Ο Ουρουγουανός τεχνικός ξεκίνησε με 4/4 στον πάγκο της Εθνικής μας ενώ στη συνέχεια για τα προκριματικά του Euro, τα έβαλε στα ίσα με Γαλλία και Ολλανδία, αλλά τα εμπόδια ήταν τελικά πολύ μεγάλα για να τα υπερκεράσει. Σε 20 αγώνες, έχει οδηγήσει την Εθνική σε 12 νίκες κι 2 ισοπαλίες, έχει τέρματα 33-13 ενώ κατακτά 1.9 βαθμούς ανά ματς.

Από την άλλη, ο Σανιόλ ξεκίνησε πιο δύσκολα την καριέρα του στον πάγκο της Γεωργίας. Στα πρώτα του εννιά παιχνίδια είχε μόλις μία νίκη και επτά ήττες. Ωστόσο, στη συνέχεια ο Γάλλος τεχνικός βελτίωσε κατά ένα μεγάλο βαθμό την ομάδα του κι έκτοτε μετρά 12 νίκες σε 23 ματς. Το δικό ρεκόρ, γράφει 1.56 βαθμούς ανά ματς.

Η διαφορετική φιλοσοφία

Ο Πογέτ παραμένει πιστός στη διάταξή του. Σε 20 ματς με την Ελλάδα, μόνο μια φορά δεν έχει αγωνιστεί με 4-3-3 (με 6αρι και δύο 8άρια) και ήταν στον αγώνα με την Ολλανδία εντός έδρας, όπου ο τεχνικός της Εθνικής επέλεξε το 3-5-2.

Στον αντίποδα, ο Σανιόλ ξεκίνησε με 4-2-3-1 κι όταν είδε πως δεν του έβγαινε, το γύρισε σε 3-5-2 (άλλες φορές και σε 3-4-3) κι αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους, που η Γεωργία βελτιώθηκε τόσο πολύ.

Όπως και στη διάταξη, έτσι και στο στιλ παιχνιδιού, οι δύο προπονητές διαφέρουν. Ο Πογέτ προτιμά την κατοχή, το παιχνίδι από τα πλάγια και το άμεσο ποδόσφαιρο ενώ ο Σανιόλ, αρέσκεται στο να δίνει την μπάλα στον αντίπαλο και να απειλεί είτε από αντεπιθέσεις, είτε από στατικές φάσεις.

Η καλή παράδοση της Ελλάδας επί της Γεωργίας

Η παράδοση είναι κάτι που δεν αφορά άμεσα τους δύο προπονητές αλλά σίγουρα είναι κάτι που μπορεί να ληφθεί υπόψιν.

Η Ελλάδα έχει αγωνιστεί εννιά φορές εναντίον της Γεωργίας και μετρά, επτά νίκες ενώ δύο ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Γεγονός, που καθιστά την Εθνική μας αήττητη απέναντι στους προσεχείς αντιπάλους μας με αναλογία νίκης 78%.

Μάλιστα, στον ίδιο αριθμό αγώνων, η Ελλάδα έχει καλύτερο ρεκόρ μόνο με το Λουξεμβούργο, με το οποίο μετρά 8 νίκες αλλά και μία ήττα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, πως η Εθνική «κλείδωσε» την πρόκρισή της στο Euro 2012 με σπουδαίο «διπλό» μέσα στην Τιφλίδα με 2-1 και γκολ των Φωτάκη και Χαριστέα στο τέλος του ματς.