Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ Ραζβάν Λουτσέσκου τακτική ανάλυση Ολυμπιακός ΠΑΟΚ ΜΟΝΟΒΑLA.GR CREATIVE TEAM / FOIVOS MOURATIDIS

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Τακτική ανάλυση: Ο Ολυμπιακός των αλλαγών που «έπνιξε» στην πίεση τον ΠΑΟΚ

22.04.24 | 14:32

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής στο χθεσινό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, κερδίζοντας με 2-1 και φτάνοντας στο μείον ένα από την τρίτη θέση. Ο Μεντιλίμπαρ παράταξε την ομάδα του με εκτεταμένο rotation και δικαιώθηκε καθώς οι παίκτες του πίεσαν μέχρις εσχάτων τον αντίπαλο για σχεδόν 60 λεπτά αγώνα, την ίδια στιγμή που η ομάδα του Λουτσέσκου δεν φάνηκε ικανή να απειλήσει πραγματικά.

Powered by Opta.

 

Το 8/11 του Μεντιλίμπαρ και η λογική πίσω από αυτό

Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει αρχικά από το χθεσινό ματς, είναι το εκτεταμένο rotation του Μεντιλίμπαρ, ο οποίος παράταξε την ομάδα του με 8 αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι στην Τουρκία. Μόνοι ίδιοι ο τερματοφύλακας Τζολάκης, ο «βιονικός» Τσικίνιο και ο Ποντένσε που όμως στο ματς με τη Φενέρ έπαιξε μόλις 64 λεπτά. Μια κίνηση που πράγματι ξάφνιασε άπαντες, καθώς ο Βάσκος τεχνικός παρουσίασε όχι μόνο μια ενδεκάδα που δεν είχε παίξει ποτέ μαζί αλλά και με παίκτες που πολλοί από αυτούς δεν είχαν τον απαραίτητο ρυθμό. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν όλοι.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, μιλώντας αργότερα στην κάμερα της Cosmote TV, ανέφερε τη λογική πίσω από αυτό, λέγοντας πως ήθελε παίκτες όχι εκτονωμένους και… ξεζουμισμένους από το ματς της Πέμπτης, αλλά παίκτες φρέσκους και με έξτρα κίνητρο, για να πετύχει τη νίκη που ήθελε. Εκ του αποτελέσματος είχε δίκιο και μια κίνηση με αρκετό ρίσκο, του βγήκε.

Από την άλλη, ο Λουτσέσκου των (συνήθως) πολλών αλλαγών από ματς σε ματς, προέβη μόλις σε τρεις από το παιχνίδι με την Μπριζ. Σάστρε, Οζντόεφ και Ζίβκοβιτς πήραν τις θέσεις των Ότο, Σβαμπ και Ντεσπόντοφ. Κάπως έτσι, ο Ρουμάνος τεχνικός άθελά του έκανε το έργο της αντίπαλης ομάδας πιο εύκολο.

Πίεση μέχρις εσχάτων και στόχευση στην πλάτη της άμυνας

Μέχρι και σήμερα, ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει πως μπορεί να παίρνει νίκες με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά. Αυτό το απρόβλεπτο χαρακτηριστικό τον κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο και ο Λουτσέσκου έπεσε στην παγίδα του για αυτό το λόγο. Ο Ρουμάνος δεν περίμενε ποτέ τέτοιο rotation και κατά συνέπεια, ούτε αυτή την ένταση της πίεσης από τον Ολυμπιακό.

Στο τέλος, το PPDA (passes per defensive action), έγραψε 6,58 για τον Ολυμπιακό. Δηλαδή, δεν άφηνε πάνω από 6 πάσες πριν παρέμβει με αμυντική ενέργεια. Αυτό ήταν το μικρότερο (δηλαδή καλύτερο) νούμερο των «ερυθρολεύκων», μετά τα ματς με Μακάμπι και Βόλο στο «Γ. Καραϊσκάκης». Για να το δούμε και συγκριτικά, ο ΠΑΟΚ τελείωσε με 14.11 στο PPDA. Κάτι που μας δείχνει δύο πράγματα, την προσέγγιση του Λουτσέσκου και την κούραση των φιλοξενούμενων που δεν τους επέτρεπε στην ουσία να πιέσουν περισσότερο.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν στο ματς με τρομερή ενέργεια και σε φάση οργανωμένης άμυνας, πίεζαν με ένταση και σε high block, με τους Ναβάρο και Τσικίνιο να… αφήνουν τα πνευμόνια τους, φτάνοντας ως τον αντίπαλο τερματοφύλακα τις περισσότερες φορές. Μάλιστα, ο Πορτογάλος μέσος αγωνίστηκε σε ακόμα ένα ματς ως «ψευτοδεκάρι», στη θέση «10» δηλαδή, όχι όμως με δημιουργικές προτεραιότητες αλλά ως high press midfielder.

Ο ΠΑΟΚ, στον αντίποδα, αμυνόταν σε 4-4-2, είχε πολύ κοντά τις γραμμές (στα 32 μέτρα ήταν ο τελευταίος αμυντικός με τον τελευταίο επιθετικό), όμως η τελευταία γραμμή της άμυνάς του ήταν πολύ ψηλά. Κάτι που ο Ολυμπιακός θέλησε να εκμεταλλευτεί και το έκανε.

Μέσα στα πρώτα 25 λεπτά του ματς, ο Ναβάρο είχε φύγει τέσσερις (!!!) φορές στην πλάτη του ΠΑΟΚ και κυρίως του Κουλιεράκη. Τις δύο από αυτές έφτασε σε γκολ αλλά ήταν οφσάιντ ενώ την τελευταία, κέρδισε το πέναλτι από τον Έλληνα αμυντικό, από το οποίο προήλθε και το 1-0. Γενικά, ο Ολυμπιακός αποφεύγει το build up από το αμυντικό του τρίτο. Δεν πάει δηλαδή σε παιχνίδι κατοχής με πάσες από πίσω. Προτιμά τις βαθιές μεταβιβάσεις από τερματοφύλακα και αμυντικούς, στέλνοντας τον… κίνδυνο στο αντίπαλο μισό.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο ΠΑΟΚ ανέβασε την πίεσή του στους χαφ των γηπεδούχων, μειώνοντας αισθητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλά δεν άλλαξαν όμως, καθώς ο Ολυμπιακός ήταν αυτός απειλούσε. Το πρώτο μέρος τελείωσε με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν 3/3 τελικές μέσα από την περιοχή του αντιπάλου, την ίδια στιγμή που οι φιλοξενούμενοι είχαν 1/4.

Η ηρεμία του 2-0 και ο ανήμπορος ΠΑΟΚ

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με ακριβώς την ίδια λογική ενώ ο Λουτσέσκου που πολλοί θα περίμεναν να κάνει αλλαγές, δεν έκανε. Τα πρώτα 15 λεπτά κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο, με τους γηπεδούχους να πιέζουν ασφυχτικά και τους φιλοξενούμενους να μην μπορούν να δημιουργήσουν, ούτε κεντρικά αλλά ούτε κι από την «καλή» αριστερή τους πλευρά. Χαρακτηριστικό πως ο Ολυμπιακός τελείωσε το ματς με 21 αναχαιτίσεις, έναντι μόλις 11 του ΠΑΟΚ.

Στο 59′ ο Λουτσέσκου έβαλε τους Σαμάτα και Ντεσπόντοφ για να προσπαθήσει κρατήσει μπάλα ψηλά στο γήπεδο, αλλά και να απειλήσει περισσότερο, εκεί όμως στάθηκε άτυχος. Καθώς ένα λεπτό μετά, ο Ολυμπιακός «χτύπησε» εξαιρετικά στην επιθετική μετάβαση και έφτασε στο 2-0. Αυτή η αντεπίθεση ήταν η μόνη των γηπεδούχων στο ματς, αλλά ήταν επιτυχημένη.

Αυτό το σκορ τόσο νωρίς στο δεύτερο μέρος έδωσε στον Ολυμπιακό την ηρεμία που χρειαζόταν για να διαχειριστεί το ματς. Οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ έριξαν την έντασή τους, αλλά ήταν το ίδιο αποτελεσματικοί με εξαιρετικές αμυντικές μεταβάσεις κι άμεσες πιέσεις πάνω στην μπάλα σε φάσεις που έχει χαθεί η κατοχή. Ο Ολυμπιακός χρησιμοποιεί το «νόμο των 5 δευτερολέπτων» (αν χάσεις την μπάλα σε φάση επίθεσης, προσπαθείς να την ανακτήσεις με όλες σου τις δυνάμεις μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, αν όχι πέφτεις σε οργανωμένη άμυνα) σχεδόν σε όλα του παιχνίδια πλέον.

Προς το τέλος του ματς, ο ΠΑΟΚ άρχισε να μοιάζει πιο επικίνδυνος, κλείνοντας τον Ολυμπιακό στην περιοχή του. Ήταν όμως αργά. Το γκολ του Μάρκος Αντόνιο στο 90+2′ ήρθε μετά από εξαιρετική επιθετική μετάβαση στο επιθετικό τρίτο, δείχνοντας ακόμα και στα δύσκολα πως οι Θεσσαλονικείς έχουν μια εντυπωσιακά δουλεμένη ομάδα.

Ο Τσικίνιο και ο Ιμπόρα με τον Κίνι

Ξεχωριστή αναφορά χρειάζονται τρεις παίκτες του Ολυμπιακού. Αρχικά, ο Τσικίνιο έπαιξε 120 λεπτά τρομερής έντασης στην Κωνσταντινούπολη και άλλα 80 λεπτά χθες. 200 αγωνιστικά λεπτά σε ματς do or die σε τέσσερις μέρες. Τα στατιστικά δεν γράφουν κάτι τρομερό για αυτόν, αλλά τα χιλιόμετρα που έχει… καταπιεί είναι πολλά, βοηθώντας τα μέγιστα την ομάδα του να φτάσει στους στόχους της.

Από την άλλη, Ιμπόρα και Κίνι… βγήκαν από τη ναφθαλίνη με τον Μεντιλίμπαρ και μέσα σε τέσσερις μέρες χάρισαν στην ομάδας τους, ο ένας μία πρόκριση στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης κι ο άλλος τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς στη μάχη του πρωταθλήματος. Ο πολύπειρος Ισπανός μέσος άλλαξε το ρου του αγώνα την Πέμπτη ενώ ήταν πολύ καλός και χθες (με 37 επιτυχημένες πάσες και 17 αμυντικές ενέργειες ήταν ο κορυφαίος για τον Ολυμπιακό στα δύο αυτά κομμάτια) ενώ ο Κίνι, ήταν ο MVP στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Ο Ισπανός μπακ τελείωσε το ματς με ένα γκολ, 3/7 μονομαχίες, 10 αμυντικές ενέργειες, είχε 55 επαφές με την μπάλα, 17/25 πάσες και μία πάσα-κλειδί.