ANDRIJA ZIVKOVIC i NEMANJA MAKSIMOVIC fudbaleri reprezentacije Srbije na prijateljskoj utakmici protiv Jordana na stadionu Viola park, Bec, 15.06.2023. godine Foto: Marko Metlas Fudbal, Srbija, Jordan, Prijateljska utakmica

ΠΑΟΚ

Γιατί ο ΠΑΟΚ δεν πήρε τον Μαξίμοβιτς;

21.03.24 | 20:33

H περίπτωση του Νεμάνια Μαξίμοβιτς, στην Ελλάδα ακούστηκε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Εν τέλει, ο 29χρονος διεθνής Σέρβος χαφ θα φοράει από τη νέα χρονιά τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε και επίσημα από τους «πράσινους».

Ασφαλώς, η ηλικία και το βιογραφικό του Μαξίμοβιτς και δη το ότι «μετράει» 203 συμμετοχές στη La Liga, όντας βασικός και αναντικατάστατος φέτος στη Χετάφε όπως και τα πέντε προηγούμενα χρόνια, τον τοποθετούν μέσα στις σπουδαιότερες μεταγραφές που έχουν γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις «φτασμένων» ποδοσφαιριστών που ήρθαν στα μέρη μας, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες και στον πακτωλό χρημάτων που πήραν, με τον… χρόνο να είναι ο μοναδικός κριτής τόσο για τον Μαξίμοβιτς όσο και για όλες τις μεταγραφές στον ομαδικό αθλητισμό, εκτός φυσικά και αν μιλάμε για ποδοσφαιριστές τύπου… Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι, Κιλιάν Εμπαπέ ή Βινίσιους Τζούνιορ.

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς και η «έγκριση» που δεν ήρθε ποτέ

Στον ΠΑΟΚ, όπως και σε όλες τις ελληνικές ομάδες αλλά και στην πλειοψηφία των ομάδων του εξωτερικού, αυτός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε μία μεταγραφή είναι ο μεγαλομέτοχος.

Έτσι, ο Ιβάν Σαββίδης δεν άναψε το «πράσινο φως» το περασμένο καλοκαίρι για τον Μαξίμοβιτς, παρότι δύο φορές άνθρωπος του ΠΑΟΚ μίλησε με τη Χετάφε επί ισπανικού εδάφους και ο ποδοσφαιριστής ήταν «ψημένος», με τη… βοήθεια και του Αντρίγια Ζίβκοβιτς, έχοντας ως προτεραιότητα να παίξει ποδόσφαιρο κοντά στην πατρίδα του.

Πιο συγκεκριμένα, η Χετάφε ήθελε ένα ποσό λίγο πιο κάτω από τα 4 εκ. ευρώ, παρότι το συμβόλαιό της με τον Μαξίμοβιτς είχε μπει στην τελευταία χρονιά του, ενώ ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής ήθελε συμβόλαιο τριών ή τεσσάρων ετών με ετήσιες απολαβές 1 εκ. ευρώ.

Τελικά, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του «ασπρόμαυρου» τμήματος σκάουτινγκ, το «πακέτο» για τον ερχομό του Μαξίμοβιτς στην Τούμπα κρίθηκε ακριβό σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του ποδοσφαιριστή στο μεσοεπιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού του. Έτσι, ο ΠΑΟΚ απέκτησε στη συνέχεια ως δανεικούς από Μπενφίκα και Λάτσιο τους Σουαλιό Μεϊτέ και Μάρκος Αντόνιο αντίστοιχα για τον άξονα της μεσαίας γραμμής του, ενώ κράτησε ανοιχτές τις «κεραίες» του για τον Σέρβο ενόψει Ιανουαρίου, όποτε και θα αποκτούσε το δικαίωμα να υπογράψει σε οποιαδήποτε ομάδα ως «ελεύθερος».

Δεν ασχολήθηκε ο ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο

Με το που μπήκε το 2024, ο Μαξίμοβιτς απέκτησε το δικαίωμα να διαπραγματευτεί το μέλλον του… ανεμπόδιστα, με την Χετάφε να βγαίνει από το «κάδρο».

Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τόσο ο Σέρβος χαφ όσο και το γραφείο που τον εκπροσωπεί, θέλησαν να πάρουν το… κάτι παραπάνω, από τη στιγμή που η ομάδα με την οποία θα συμφωνούσαν, δεν θα έδινε ούτε ένα ευρώ στον σύλλογο της νότιας Μαδρίτης.

Ο ΠΑΟΚ ενημερώθηκε για τις νέες απαιτήσεις της πλευράς Μαξίμοβιτς, οι οποίες περιελάμβαναν απολαβές κοντά στο 1,5 εκ ετησίως αλλά και ένα πολύ μεγάλο πριμ υπογραφής, με τους «ασπρόμαυρους» να μην μπαίνουν σε διαδικασία συζητήσεων και διαπραγματεύσεων.

Εν τέλει, ο 29χρονος χαφ συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό για συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με συνολικές απολαβές 6 εκ. ευρώ (2 εκ. ευρώ ετησίως), χωρίς να έχει προκύψει το αν υπήρξε και πριμ υπογραφής.

Οι… προηγούμενοι που απασχόλησαν ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό

Συμπερασματικά, κανένας Παναθηναϊκός δεν «έκλεψε» κανέναν Μαξίμοβιτς από κανέναν ΠΑΟΚ και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Το ότι οι «πράσινοι» προσθέτουν στη «μηχανή» τους έναν τύπο ποδοσφαιριστή που δεν… πολυκυκλοφορεί στα «μέρη» μας, είναι μία πραγματικότητα, αλλά μέχρι εκεί.

Πάντως, οι τελευταίες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που απασχόλησαν τόσο τον ΠΑΟΚ όσο και τον Παναθηναϊκό, ούτε δικαιολόγησαν τον «ντόρο» που έγινε γύρω από το όνομά τους, ούτε έδωσαν σε «δικέφαλο» και «τριφύλλι» τα… προσδοκώμενα.

Ποιοι είναι αυτοί; Ο Γουίλιαμ Τρόοστ – Έκονγκ που «μετακόμισε» στην Τούμπα και οι Τόνι Βιλένα και Φίλιπ Τζούριτς που «μετακόμισαν» στο «Απόστολος Νικολαϊδης».