Γραφεία ΕΠΟ Πειθαρχική Επιτροπή Φωτογραφία: Intime

ΕΠΟ

Η ΕΠΣ Δυτικής Αττικής, η καταδίκη για φορολογικές παραβάσεις και ο ταμίας της ΕΠΟ

11.03.24 | 15:57

Γράφει: Θάνος Μπλούνας

«Πειθαρχικά ελεγκτέα κρίθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ η ΕΠΣ Δυτική Αττικής».

Η είδηση αποκτά βαρύτητα, αφενός λόγω του ότι πρόεδρος της ΕΠΣΔΑ σήμερα, αλλά και κατά το επίδικο χρονικό διάστημα είναι το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και ταμίας της ΕΠΟ, Κλέαρχος Τζαφέρης, αφετέρου επειδή η καταδικαστική απόφαση αφορά φορολογικές παραβάσεις και παραβίαση του ΚΑΠ και του καταστατικού της ΕΠΟ.

Περιποιεί, άραγε, τιμή στην ΕΠΟ να καταδικάζεται ο ταμίας της -όχι ως φυσικό πρόσωπο, αλλά ως Ένωση της οποίας είναι πρόεδρος- για φορολογικές παραβάσεις, ήτοι παραβίαση του νόμου και παραβίαση του καταστατικού της και του ΚΑΠ; Το ερώτημα είναι ρητορικό…

To monobala.gr αποκαλύπτει το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, στο οποίο (στο σκεπτικό) με βάση έκθεση πραγματογνωμοσύνης, που διενεργήθηκε αναφέρεται ότι «οι δαπάνες, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί τιμολόγιο ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 4.902,78 ευρώ, για το έτος 2019, στο ποσό των 3.331,90 ευρώ για το έτος 2020, στο ποσό των 2.146,5 ευρώ για το 2021 και, τέλος, στο ποσό των 14.568 ευρώ για το έτος 2022».

Συνολικά, περίπου 25.000 ευρώ δόθηκαν από την ΕΠΣΔΑ χωρίς παραστατικό κατά την περίοδο 2019-2002, οπότε πρόεδρος ήταν ο Τζαφέρης, ο οποίος εξελέγη στην ΕΠΟ αρχικά στην Εκτελεστική Επιτροπή και εν συνεχεία στη θέση του ταμία την Άνοιξη του 2021.

Σε άλλο σημείο του σκεπτικού αναφέρεται ότι «σύμφωνα με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, η έλλειψη τιμολογίου, όσον αφορά τις εν λόγω συναλλαγές, δημιουργεί ασάφεια ως προς τη συναλλαγή καθώς η έλλειψη του προσήκοντος παραστατικού προκαλεί αμφισβήτηση ως προς τη σκοπιμότητα της δαπάνης».

Και συμπεραίνει η Επιτροπή: «Από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, η οποία και συντάχθηκε σύμφωνα με τους κανόνες της λογιστικής, αναδείχθηκαν συναλλαγές στις οποίες προέβη η πειθαρχικώς υπόλογη ΕΠΣ, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2019 έως και 31.12.2022, οι οποίες δεν συνοδεύονταν από τα ανάλογα παραστατικά, σε αντίθεση με τις διατάξεις του εγκεκριμένου Καταστατικού της αλλά και τις σχετιζόμενες με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ν. 4308/2014) ρυθμίσεις».

Στη συνέχεια η Επιτροπή Δεοντολογίας διαπιστώνει κι άλλη παράβαση, που αφορά την προκήρυξη πρωταθλήματος για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023, η οποία, ενώ εγκρίθηκε από την ΕΠΟ και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΣΔΑ, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του ΚΑΠ της ΕΠΟ, «στη συνέχεια, άγνωστο πρόσωπο σχετιζόμενο με την πειθαρχικά ελεγχόμενη ΕΠΣ, παρενέβη στην ήδη αναρτημένη προκήρυξη και άλλαξε άρθρο αυτής, χωρίς προηγουμένως να τηρηθεί η προβλεπόμενη στον ανωτέρω Κανονισμό διαδικασία»!

Με βάση το αποδεικτικό υλικό και την ακροαματική διαδικασία Επιτροπή Δεοντολογίας έκρινε ότι «η εγκαλούμενη ΕΠΣΔΑ παραβίασε, κατά την πειθαρχικώς διερευνώμενη περίοδο, τις διατάξεις του καταστατικού της καθώς και του ΚΑΠ της ΕΠΟ, κατά παράβαση των άρθρων 13 (σ.σ. «Γενικοι Κανόνες Συμπεριφοράς») και 25 (σ.σ. «Παραβιάσεις Καταστατικού – Κανονισμών ΕΠΟ») του Κώδικα Δεοντολογίας».

Η ποινή που επιβλήθηκε είναι συνολικά 2.500 ευρώ που αντιστοιχούν σε πρόστιμο και δικαστικά έξοδα.

Ωστόσο, πέραν της χρηματικής ποινής, που είναι εφέσιμη, σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται και η ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο τουλάχιστον για τρεις μήνες, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος.

Τέλος, παρότι στο σκεπτικό αναφέρεται ότι υπάρχει παραβίαση νόμου 4308/2014 η Επιτροπή Δεοντολογίας στην απόφασή της δεν αναφέρει ότι θα γνωστοποιήσει την υπόθεση στις αρμόδιες δικαστικές ή/και εισαγγελικές αρχές, διαβιβάζοντας προς το σκοπό αυτό αντίγραφα του φακέλου της υπόθεσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 6 του Κώδικα Δεοντολογίας…