Φωτογραφία: Intime

ΓΓΑ

Μαυρωτάς στο monobala.gr: «Τις επόμενες εβδομάδες οι διώξεις για παράνομο στοιχηματισμό»

05.04.24 | 10:04

Γράφει: Βασίλης Ποντικός

Στην αποκάλυψη ότι αθλητικός και ποδοσφαιρικός, εισαγγελέας, Κώστας Σπυρόπουλος, θα ασκήσει τις επόμενες εβδομάδες διώξεις για παράνομο στοιχηματισμό προχώρησε o Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας αποκλειστικά στο monobala.gr.

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού και πρόεδρος της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) τόνισε παράλληλα ότι «υπάρχουν 2-3 περιστατικά στο ποδόσφαιρο που αφορούσαν κυρίως σε στοιχηματισμό παραγόντων ή αθλητών για τα οποία υπήρξαν πειθαρχικές κυρώσεις».

Επιπρόσθετα, ο κ. Μαυρωτάς μίλησε για τη Super League 2, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΑΘΛΑ, είναι η κατηγορία από την οποία λαμβάνονται οι περισσότερες αναφορές για πιθανή χειραγώγηση, τονίζοντας: «Η συγκεκριμένη κατηγορία προφανώς χαρακτηρίστηκε ως αυξημένης επικινδυνότητας από τις εταιρείες αναλύσεων λόγω της συχνότητας των ύποπτων για χειραγώγηση αγώνων, πράγμα το οποίο διευκόλυνε την έκδοση αναφορών για τη συγκεκριμένη κατηγορία».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιώργου Μαυρωτά στο monobala.gr:

– Στα χρόνια λειτουργίας της ΕΠΑΘΛΑ υπάρχει κάποιο περιστατικό το οποίο έχει πάει στη Δικαιοσύνη και έχει βγει πόρισμα; 

«Υπάρχουν 2-3 περιστατικά στο ποδόσφαιρο που αφορούσαν κυρίως σε στοιχηματισμό παραγόντων ή αθλητών για τα οποία υπήρξαν πειθαρχικές κυρώσεις. Για ποινικές κυρώσεις υπάρχει μια μεγάλη έρευνα από το περσινό καλοκαίρι της ελληνικής αστυνομίας σε συνεργασία με την Interpol για την οποία ενδέχεται εντός των επόμενων εβδομάδων να ασκηθούν διώξεις από τον αρμόδιο εισαγγελέα τον κ. Σπυρόπουλο, ο οποίος είναι και μέλος της ΕΠΑΘΛΑ».

– Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής το 2023, σε 53 αγώνες ποδοσφαίρου υπάρχει αναφορά για πιθανή χειραγώγηση οι 46 αφορούσαν της Super League 2 και 4 το Κύπελλο. Πού θεωρείται εσείς ότι οφείλεται αυτό;

«Η Super League 2 είναι μια κατηγορία για την οποία λαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια αρκετές αναφορές και αυτός ήταν και ο λόγος που ως ΕΠΑΘΛΑ εισηγηθήκαμε στην ΕΕΕΠ να μπει όριο στοιχηματισμού, κάτι που ήδη εφαρμόζεται. Ο λόγος που λαμβάναμε πολλές αναφορές για τη Super League 2 είναι κυρίως ότι από ένα σημείο και μετά, η συγκεκριμένη κατηγορία προφανώς χαρακτηρίστηκε ως αυξημένης επικινδυνότητας από τις εταιρίες αναλύσεων λόγω της συχνότητας των ύποπτων για χειραγώγηση αγώνων, πράγμα το οποίο διευκόλυνε την έκδοση αναφορών για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι τη φετινή χρονιά έχουμε αισθητά λιγότερες αναφορές για τη SL2 σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι. Γενικά, όσο χαμηλότερα κατεβαίνουμε στις κατηγορίες και όσο πιο χαμηλές είναι οι αμοιβές των αθλητών το επίπεδο οργάνωσης και η δημοτικότητα των πρωταθλημάτων, τόσο πιο επιρρεπείς είναι οι διοργανώσεις σε χειραγώγηση. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η κουλτούρα που καλλιεργείται σε κάθε κατηγορία, ο βαθμός ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υπάρχει κ.λπ. Γι’ αυτό, ειδικά στις χαμηλότερες κατηγορίες, είναι σημαντική η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αθλητών».

– Ποιος ήταν ο σκοπός της δημιουργίας της ΕΠΑΘΛΑ;

«Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας απορρέει από το άρθρο 13 της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων την οποία κύρωσε η χώρα μας το 2020. Η Σύμβαση Macolin προβλέπει στο άρθρο 13 ότι κάθε χώρα δημιουργεί μια εθνική πλατφόρμα ως βασικό κόμβο συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών καθώς και διεθνούς συνεργασίας σε ότι αφορά στη χειραγώγηση αγώνων».

– Ποια είναι η διαδικασία όπου έρχεται σε εσάς ένα ύποπτο παιχνίδι και τι διαδικασία ακολουθείτε εσείς;

«Οι αναφορές για ύποπτα παιχνίδια έρχονται από διάφορες πηγές. Μπορεί να είναι οι γνωστές αναφορές της Sportradar που έρχονται μέσω της UEFA και της ΕΠΟ, μπορεί να είναι αναφορές από άλλες διεθνείς πηγές όπως είναι η ULIS, η IBIA ή το Δίκτυο των Εθνικών Πλατφορμών (Group of Copenhagen) μπορεί να είναι από την πλατφόρμα ανώνυμων αναφορών της ΕΠΑΘΛΑ ή και από την εφαρμογή RED BUTTON. Κάθε αναφορά που έρχεται αξιολογείται από το κλιμάκιο αξιολόγησης που αποτελείται από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Αν έχει στοιχηματικό περιεχόμενο εξετάζονται και τα στοιχηματικά δεδομένα των εγχώριων παρόχων που παρέχονται από την ΕΕΕΠ και συντάσσεται μια έκθεση αξιολόγησης κινδύνου χειραγώγησης. Αν υπάρχουν επαρκείς ή ισχυρές ενδείξεις χειραγώγησης τότε η έκθεση αυτή προωθείται για περαιτέρω ποινική ή/και πειθαρχική διερεύνηση».

– Παίζουν ρόλο οι δημόσιες δηλώσεις παραγόντων στην έρευνα;

«Ρόλο παίζουν τα στοιχεία και τα δεδομένα που έχει το κλιμάκιο αξιολόγησης στη διάθεσή του».

– Έχετε μια εφαρμογή ανώνυμης καταγγελίας. Υπάρχουν αναφορές από εκεί;

«Ναι, ασφαλώς και υπάρχουν. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 86 αναφορές από το 2021 που άρχισε να λειτουργεί η πλατφόρμα ανώνυμων αναφορών».

– Πώς χαρακτηρίζεται κάποιο παιχνίδι άμεσης προτεραιότητας προς διερεύνηση;

«Ανάλογα με το αν τα πραγματικά στοιχεία συνηγορούν σε αυτό. Δηλαδή, ανάλογα με το πλήθος των διαφορετικών πηγών των αναφορών, αν επαληθεύθηκε το ύποπτο αποτέλεσμα, αν στοιχηματίστηκαν δυσανάλογα μεγάλα ποσά σε σχέση με τους μέσους όρους της κατηγορίας ή του συγκεκριμένου στοιχήματος, αν προκύπτει από το βιντεοληπτικό υλικό κάτι ύποπτο κλπ. Ο συνδυασμός όλων αυτών μπορεί να συνηγορήσει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις χειραγώγησης του αγώνα και να προωθηθεί για άμεση διερεύνηση»

– Ποια είναι η σχέση σας με τις αρμόδιες επιτροπές της UEFA και ΕΠΟ;

«Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την UEFA, καθότι συμμετέχουμε από κοινού σε πολλές εκδηλώσεις, συναντήσεις καθώς και στα σεμινάριά που διοργανώνει. Επίσης, έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον υπεύθυνο ακεραιότητας (Integrity Officer) της ΕΠΟ»

– Υπάρχει συμβολή και συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας του ΣΔΟΕ και της Interpol;

«Ναι, υπάρχει σημαντική συμβολή από την Ελληνική Αστυνομία, κυρίως από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας που χειρίζεται το συγκεκριμένο αντικείμενο αλλά και από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος της οποίας ο Διευθυντής κ. Βασίλης Παπακώστας είναι και μέλος της 5μελούς επιτροπής της ΕΠΑΘΛΑ. Με την Interpol επίσης συνεργαζόμαστε στενά σε εκπαιδευτικό επίπεδο ως ΕΠΑΘΛΑ και σε επιχειρησιακό επίπεδο η Ελληνική Αστυνομία που έχει μάλιστα αξιωματικό – σύνδεσμο στη μονάδα Anti Match Fixing Task Force της Interpol».

– Στον απολογισμό του 2022 είχατε λιγότερες αναφορές για περιστατικά ενδεχόμενης χειραγώγησης αγώνων, ποιος είναι λόγος που φέτος είχατε περισσότερες;

«Τo 2023 είχαμε περισσότερες αναφορές από το 2022 κυρίως γιατί αυξήθηκαν οι πηγές από τις οποίες λαμβάνουμε αναφορές».